Iedereen ken het Colosseum van Rome wel. Misschien bent u er zelf wel een keer geweest of heeft u het gezien in een tijdschrift, de krant, op internet of zelfs wel in een film. Hoewel iedereen het Colosseum wel kent, weten echter maar weinig mensen echt iets over het Colosseum. Zo weten de meeste mensen niet wat voor doel het Colosseum vroeger vervulde of wie de opdracht heeft gegeven om het Colosseum te laten bouwen. Dus laten we eerst beginnen met de wat algemenere informatie over het Colosseum.
Wist u bijvoorbeeld al dat het Colosseum niet de echte benaming is van het wonderbaarlijke monument? De originele naam van het monument is namelijk het Flavisch Amfitheater (in het Latijns: Amphitheatrum Flavium). Het Amfitheater werd in de eerste eeuw na Christus gebouwd in opdracht van Vespasianus en was in de tijd van het Romeinse Rijk het grootste amfitheater. Ter ere van de opening werd er spelen gehouden die wel 100 dagen duurden. Het bouwwerk heeft waarschijnlijk haar bijnaam (het Colosseum) te danken aan het nabijgelegen standbeeld van de Colossus van Nero. De bouw van het Colosseum begon in 72 na Christus en was in 80 na Christus voltooid. Het Colosseum heeft een omtrek van 527 meter en 76 ingangen die ieder genummerd waren met Romeinse cijfers. De arena van het Colosseum is 76 meter bij 44 meter en had twee ‘artiesten’ ingangen.
Het ondergrondse labyrint werd pas onder het bewind van keizer Domitianus gebouwd. In het labyrint waren 60 valluiken en 30 liften aanwezig. In het Colosseum werden voorstellingen gehouden van wilde-dierengevechten, zeeslagen en gladiatorenshows. Echter werden de shows der gladiatoren in 404 uit de Spelen gehaald door keizer Honorius, nadat een monnik tussen twee gladiatoren sprong om ze te stoppen. Echter was dit nog niet de reden om de gladiatorenshows te verbannen. De echte reden hiervoor was dat de monnik die het gevecht wilde stoppen, na de show gelyncht werd door het publiek. In 523 na Christus werd naar verluid de allerlaatste voorstelling gehouden in het Colosseum. Vandaag de dag zijn de tekenen der tijd wel te zien aan het Colosseum, aangezien er hier en daar beschadigingen zijn en doordat het Colosseum niet meer haar oorspronkelijke afmetingen heeft. Maar al met al is en blijft het een prachtig en imposant geheel en trekt het nog steeds duizenden bezoekers. In het Colosseum is sinds kort een gedeelte van de houten arenavloer weer aangebracht/ hersteld. Tijdens een bezoek aan het Colosseum kan men ook het labyrint bekijken dat inmiddels deels zichtbaar is door het ontbreken van de arenavloer.