Gardameer

Gardameer 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Vakantie Gardameer

Lago di Garda, ofwel het Gardameer is voor veel Nederlanders een populaire vakantiebestemming. Het is een schilderachtige locatie, die ondanks de grote aantallen toeristen, je het gevoel geeft dat je er alleen rond kunt lopen. Het is een ideale vakantiebestemming waar je met het hele gezin helemaal tot rust kunt komen. Het allermooiste aan het Gardameer is wel dat de sfeer écht Italiaans is. Je wordt niet door massa’s toeristenwinkels en fastfoodketens de weg gewezen, omdat die er gewoonweg niet zijn.

Geschiedenis en cultuur

Het Gardameer is het grootste meer van Italië. Het meer is ontstaan door het schuren van gletsjers en landijs. Door een rivier kwam er water in het meer en is het meer wat het nu is. Het gebied rond het Gardameer heeft een rijke geschiedenis. In de tijd van de Romeinen hadden de mensen er vooral een strategisch belang bij. Dat is ook nu nog te zien, door de prachtige burchten bijvoorbeeld. Dit brengt ons tot de heerlijke Noord-Italiaanse cultuur, die echt leeft rond het Gardameer. Er zijn verschillende musea die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Het wijnmuseum, het olijfolie museum en uiteraard de musea bij de verschillende burchten.

Toerisme en bezienswaardigheden

Bij het Gardameer is er sprake van massatoerisme, wat betekent dat je de buurman bij wijze van spreken nog tegen kunt komen. Maar tegelijkertijd is het een plek waar je écht Italië kunt ontdekken. Doordat de Italiaanse sfeer zoveel mogelijk behouden probeert te worden, lijkt het toerisme een stuk minder. Het is in deze streek absoluut niet souvenirwinkel naast souvenirwinkel. En doordat je wel meerdere Nederlanders hoort, is het op een manier heel erg vertrouwd om hier rond te lopen.
Wat betreft bezienswaardigheden is je vakantie nooit lang genoeg bij het Gardameer. Er is zo ontzettend veel te zien. Het meest voor de hand liggende is natuurlijk het Gardameer zelf. Hier kun je al dagen wegslijten, omdat het zo heerlijk is om er aan te liggen, er in te zwemmen en gewoon te zitten en genieten. Mensen komen hier jaar na jaar en het blijft prachtig. Bovendien heb je bij het Gardameer alle grote steden in de buurt. Milaan, Venetië en Verona zijn alle drie hele mooie steden en gemakkelijk met de auto te bezoeken. Voor elk van deze steden is een dag zeker nodig, en misschien wel te kort. Buiten de drie bijbehorende gezellige dorpjes, waar je alles over kunt lezen, is er ook nog een attractiepark in de buurt. Gardaland is een attractiepark wat in het hoogseizoen wel tot 23:00 open is en die tijd heb je echt nodig! Het is een heel groot pretpark met verschillende shows. Ten slotte kun je overal in de buurt genieten van het heerlijke Italiaanse ijs zoals ze het nergens anders maken.

Klimaat

Het klimaat bij het Gardameer is ideaal. Je kunt het aan al je kennissen en vrienden vragen die er ooit geweest zijn, zomers is het er altijd. Het is algemeen bekend dat er heel veel dagen met zon zijn en altijd wel één dag met een fikse bui, waarna de lucht weer prachtig blauw wordt. Uiteraard is het meer het warmst in de zomermaanden juli en augustus. Als watersporter is het belangrijk om te weten dat er ook wind staat aan het Gardameer. Deze is vooral ’s ochtends van 7 tot 10 en ’s middags van 3 tot 5. Natuurlijk kan het ook zijn dat er op andere tijden een windje waait. De temperatuur aan het meer ligt gemiddeld rond de 25 tot 30 graden in het zomerseizoen.