Florence

Florence 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Florence of Firenze (Italiaans) is de mooiste stad van de wereld volgens vele reizigers. En dat is niet zo gek want de stad heeft alles voor wie van geschiedenis, kunst, cultuur en mode houdt. Florence is de bakermat van de renaissance. Hier hebben vele bekende historische figuren gewoond, zoals Brunelleschi, Donatello, Leonardo de Vinci, Machiavelli, Michelangelo, Galileo Galilei, Catharina de Medici, Meucci en Dante Alighieri. Florence is de hoofdstad van de regio Toscane.

En leuk voor de fans van Dan Brown: Dit is de stad, waar het grootste gedeelte van het boek “Inferno” zich afspeelt.

Geschiedenis

Florence werd in het jaar 59 v.Chr. gesticht door Julius Caesar. Het was oorspronkelijk een militair Romeins kamp. Omdat het kamp aan de Via Cassia lag, de hoofdroute tussen Rome en het noorden, en in de vruchtbare vallei van de Arno werd de nederzetting een commercieel centrum. Na verschillende oorlogen werd de stad in 774 veroverd door Karel de Grote. Hierdoor kwam de stad echt tot bloei en werd rond het jaar 1000 de hoofdstad van Toscane.

Florence werd eeuwenlang bestuurd door het bankiersgeslacht de Medici. Zij hadden veel belangstelling voor schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur en literatuur. Daarom werd de stad een goed oord voor allerlei kunstenaars zoals de vermaarde Leonardo da Vinci bijvoorbeeld. De Medici hebben zelfs nog verschillende pausen en, door huwelijken met de Europese aristocratie, koningen of konginginnen voortgebracht.

Na de Medici hebben het bestuur overgenomen door de Habsburgers, de Fransen en daarna hoorde Florence bij het Italiaanse koninkrijk.

Cultuur

Florence2
In Florence bevinden zich zeer veel gebouwen en kunstwerken uit de Renaissance. De Duomo bijvoorbeeld, die was gebouwd door di Cambio, voortgezet door Giotto en afgemaakt door Brunelleschi. Brunelleschi heeft de koepel op de Duomo gezet en dat was een waar meesterwerk, zeker voor die tijd.

Pallazo Vecchio werd eveneens ontworpen door deze di Cambio. Dit paleis werd bewoond door de familie de Medici. Later verplaatste deze familie zich naar het Pitti paleis.

De bekendste brug van Florence is de Ponte Vecchio. De brug werd gebouwd in opdracht de familie de Medici. Zij lieten een doorgang bouwen omdat ze niet langs het gewone volk wilden lopen. De brug is in 1333 vernietigd bij een overstroming en later weer herbouwd. Op de brug zijn winkeltjes gevestigd, voornamelijk juwelierszaken.

Het belangrijkste plein van Florence is Piazza della Signoria. Er zijn verschillende bezienswaardigheden gelegen aan dit plein. Het plein is vernoemd naar het Palazzo della Signoria, een van de paleizen van de familie de Medici. Tegenwoordig bevindt zich hier een museum met de kuntstcollectie van deze beroemde familie.

Op dit plein vind je ook de Neptunes fontijn, gemaakt tussen 1560 en 1575 door Bartolomeo Ammannati ter ere van het huwelijk van Francesco de Medici met aartshertogin Johanna van Oostenrijk. En bovendien vind je hier het ruiterstandbeeld, een beeltenis van Cosimo I de Medici. En niet te vergeten het paleis Uffizi, één van de belangrijkst en oudste kunstmusea.

Keuken

Zoals in heel Italië kun je in Florence heerlijk eten. Men houdt hier van eerlijke, weinig bewerkte ingrediënten van hoge kwaliteit. Veel gerechten zijn gebaseerd op vlees. Probeer eens bistecca alla fiorentina, een soort T-bonesteak geroosterd op houtskoolvuur. Ook de antipasti zoals crostini toscani en prosciutto (rauwe ham) zijn echt aan te raden.

ExcursiesFlorence

Er worden hier verschillende excursies georganiseerd. Je kunt een wandeltocht in Florence maken onder leiding van een gids of een fietsexcursie. In Florence rijdt ook een hop on hop off bus. En in de Duomo worden rondleidingen gegeven.

Belangrijkste highlights

  • Ponte Vecchio
  • Piazza della Signoria
  • Boboli tuinen
  • Logio dei Lanzi
  • Sante Maria del Fiore, bekend als Duomo
  • Uffuzi
  • Palazzo Pitti

Youtube