Umbrië

Beoordeling deze pagina

De regio Umbrië vind je in centraal-Italië, in de vallei van de Tiber rivier en het stuwmeer Lago di Corbara. Je vindt er schitterende bossen met groene bladerdaken tussen heel veel rivieren en meren. De heuvels van Umbrië zijn nauwelijks aangetast en ook amper gemoderniseerd. Dit geeft je de indruk dat de tijd hier heeft stil gestaan. De middeleeuwse steden en dorpen met monumentale kloosters en kerken zijn mooie zichtbare herinneringen aan de rijke geschiedenis van Umbrië. Umbrië is vernoemd naar de Umbri stam, een stam die zich in de zesde eeuw voor Christus in dit gebied vestigde. Umbrië staat ook wel bekend als het hart van de zwarte truffel-industrie en de ‘Baci Perugia’; een chocolade bonbon.

De mooiste steden en dorpen

Umbrië is opgebouwd uit twee provincies: Perugia en Terni. Allebei de provincies hebben prachtige middeleeuwse steden en dorpen met allebei een bijzonder aspect. Vergeleken met Toscane wordt Umbrië nog niet zo veel bezocht door toeristen. De mooiste steden en dorpen zijn hieronder te lezen.

Perugia: Perugia, Assisi, Castiglione del Lago, Deruta, Montefalco, Trevi, Torgiano

Perugia is de hoofdstad van Umbrië. Het is een erg sfeervolle stad die bestaat uit prachtige historische gebouwen, steile trappen, smalle steegjes, barretjes, traditionele winkels en erg gezellige terrasjes. De internationale universiteit zorgt ervoor dat Perugia een levendige studentenstad is. Assisi is waarschijnlijk de bekendste stad in Umbrië. De stad is wereldberoemd door de heilige Franciscus van Assisi, en tegelijk een prachtige heuvelstad is met prachtige ligging. Castiglione del Lago ligt aan het mooie Trasimeno meer. Het heuvelstadje wordt gekenmerkt door veel winkels, restaurants, een mooi strand en een fort dat glorieus boven het strand uitsteekt. Ook Passignano sul Trasimeno is een supergezellig middeleeuws stadje pal aan het meer, echt een prachtige plek voor een vakantie in Umbrië. Deruta staat al sinds de middeleeuwen bekend om zijn handgemaakte beschilderde keramiek. Gubbio is gebouwd tegen een steile heuvel aan de voet van de Apennijnen. De huizen in Gubbio zijn van geel kalksteen gemaakt en hebben danken van terracotta tegels. De stad is een waar doolhof van straatjes, steegjes en trappen. Montefalco wordt ook wel ‘het balkon van Umbrië’ genoemd, dit is omdat het dorp hoog boven de wijngaarden uitkomt. Het dorpje Treve wordt ook wel ‘de koningin van de olijven’ genoemd. Dit is omdat hier één van de beste olijfolies van Italië geproduceerd. Torgiano staat bekend om de beroemde wijn, de Torgiano Rosso Riserva, en de mooie verdedigingstoren uit de dertiende eeuw.

Terni: Amelia, Ferentillo, Orvieto

De plaats Amelia staat vooral bekend om de 720 meter lange en 3,5 meter dikke stadsmuren die gebouwd zijn door de Umbri. Binnen deze muren vind je tal van Romeinse opgravingen met als hoogtepunt het bronzen beeld van Germanicus. Ferentillo is omgeven door bergen en een heel mooi groen landschap. Je vindt hier het bijzondere mummiemuseum en het Castelo di Madonna die hoog boven de stad uitpiekt. De stad Orvieto is echt een tip om te bezoeken. Het is schitterend gelegen op een plateau van vulkanisch tufsteen tussen een landschap vol wijngaarden. Orvieto is bekend om de kathedraal vol met beeldhouwwerk, torentjes, mozaïek en fresco’s. Ook de bekende witte wijn Orvieto Classico wordt hier geproduceerd.

Lokale specialiteiten

De geheimen van de Umbrische keuken zijn erg traditioneel en worden van moeder op dochter doorgegeven. De gerechten zijn daardoor door de eeuwen vrijwel onveranderd gebleven. Naast de beroemde wijnen en olijfolie heeft Umbrië nog enkele echte delicatessen. Daarvan is de zwarte truffel uit Norcia de bekendste. Deze truffel is in januari op zijn best en wordt veel gebruikt in sauzen, risotto, pasta’s, olijfolie, vers geschaafd over een heerlijke vis of biefstuk. Ook heb je in Umbrië geweldige salami, worst en hammen.

Perugia staat al sinds het begin van de vorige eeuw bekend om de chocolade bonbon die ze daar produceren: de Baci Perugia. In het verpakkingspapiertje vind je een briefje met daarin een liefdesspreuk van grootheden zoals Aristoteles en Shakespeare.

Op de hoogvlakte van Castelluccio worden de wereldberoemde bruine linzen geteeld. Deze linzenplanten zijn wel twee maal zo groot als andere. Door de kleine hoeveelheden die worden geteeld en de kwaliteit van de linzen zijn ze ook veel duurder. De echte kenners hebben het er graag voor over.

In Umbrië is er bijna elk weekend wel een proeverij omtrent vers geproduceerde olijfolie of een gastronomisch feest in één van de dorpen. Het Eurochocolate Festival van Perugia in oktober en de zwarte truffelmarkt van Norcia zijn echt legendarisch te noemen.

Bezienswaardigheden

Naast de prachtige steden en dorpen heeft Umbrië uiteraard nog meer bezienswaardigheden. In Terni vind je de Cascata delle Marmore. Dit is de grootste door mensen gemaakte waterval ter wereld. Met zijn 165 meter is het één van de hoogste watervallen van Italië. Voor wandelaars, bergbeklimmers en natuurliefhebbers is het Nationaal Park Monte Sibillini een must om te bezoeken. Het nationale park wordt ook gekenmerkt door veel streekgebonden dieren zoals wolven, valken en steenarenden. De hoogvlakte Pano Grande vind je aan de voet van de Monte Sibillini op 1500 meter hoogte. De vlakte verandert in het voorjaar in een ware bloemenzee. Aan het prachtige Trasimeno meer kun je uitstekend terecht voor watersport, wandelingen en fietsroutes. Het meer zit helemaal vol met vis en de oevers zijn het broedgebied voor veel vogels. In de maand juli vindt in Perugia één van meest toonaangevende jazzfestivals van de wereld plaats. Het Umbria Jazz wordt sinds 1973 in Umbrië gehouden. Italiaanse artiesten staan centraal maar in het verleden kwamen er ook al namen als Elton John, Eric Clapton en Carlos Santana optreden.

 

Screenshot 2018-01-23 at 16.06.00