Perugia

Beoordeling deze pagina

 

 

Perugia, de hoofdstad van de provincie Umbrië in Italië. Umbrië wordt ook wel het hart van Italië genoemd. Niet alleen omdat het centraal gelegen is, maar ook omdat Umbrië wat weg heeft van de vorm van een hart. Perugia kun je daarom wel het hart van het hart van Italië noemen. Het is een prachtige stad die je zeker moet zien.

 

Perugia te voet

Perugia is een vrij kleine stad, die je eigenlijk makkelijk in een dag volledig te voet kan zien. De stad lijkt op het eerste oogpunt een beetje middeleeuws, qua uitstraling klopt dit maar het is in werkelijkheid een bruisende stad. Dit komt ook zeker door de twee universiteiten die de stad kent. Universita per Stranieri en Universita degli Studi.

 

In Perugia vind je praktisch in elke straat wel een monument, een prachtig uitzicht of een leuke bar. Het is daarom aan te raden om niet met een strakke planning de stad te gaan bezoeken. Perugia moet je over je heen laten komen. Uiteraard zijn er wat hoogtepunten van de stad die je echt moet zien. Maar daaromheen kun je lekker door de stad slenteren en ervan genieten.

 

Rocca Paolina

We beginnen met de Rocca Paolina. Deze ondergrondse gangen heeft paus Paulus III om de stad een toevluchtsoord te bieden. Dit is naar voorbeeld van Castel Sant’Angelo in Rome. Voor de bouw van deze gangen moesten honderden huizen, kerken en kloosters worden gesloopt. Protest of geen protest, iedereen moest eraan geloven. In het meest bijzondere deel van de gangen vind je tegenwoordig winkels en boekhandels. Ook zijn er regelmatig bijzondere activiteiten.

 

Fontana Maggiore

Wanneer je weer bovengrond bent is het aan te raden om even langs de Fontana Maggiore te gaan. De fontein is te vinden op het Piazza IV Novembre. Deze fontein staat er al sinds de 13e eeuw. Op de fontein zijn veel hoofdrolspelers uit de mythen van het ontstaan van de stad geïllustreerd. Ook is de agrarische kalender op de fonteins te zien, net als bijbelse verhalen, fabels, symbolen van de stad en een adelaar. De adelaar was het symbool van het keizerrijk.

 

Kathedraal van Perugia

Na de fontein wordt het tijd om de onvoltooide kathedraal van Perugia te bezoeken. Deze kathedraal is gewijd aan San Lorenzo, dit was een martelaar die letterlijk is verbrand boven een heet vuur.  Er is in totaal meer dan honderd jaar aan de bouw van de kathedraal gewerkt. Na die honderd jaar was de kathedraal echter nog steeds niet afgerond. Dit is daarna ook nooit meer gebeurd. Echter is een bezoek aan de kathedraal echt een must. Het is een prachtig bouwwerk met wit en roze marmer met ook tal van prachtige kunstwerken die in de loop van de eeuwen zijn verzameld.

 

Lekker eten

Na zo’n dag heb je natuurlijk best trek gekregen. Nu is de keuken in Perugia vrij traditioneel. In de restaurants in en rondom het centrum eet je daarom de heerlijkste pasta’s met funghi, truffel, honing, regionale kazen, bonen en linzen. Als je de echte lokale keuken wil proeven ga je eten bij DA Giancarlo, L’Officina en Del Gambero. Daarnaast is L’Officina ook nog een leuke wijnbar.

 

Avondje uit

Ook na het diner hoef jij je zeker niet te gaan vervelen. Heel veel café’s zijn in kleine kelders gevestigd wat het een hele knusse sfeer geeft. Vaak treden er jazzbands op. Je kan je helemaal laten onderdompelen in de studentikoze sfeer die in avonden van Perugia hangt. Wat dat betreft zijn Contrappunto en La Bottega del Vino echte aanraders.

 

Het lijkt me inmiddels wel duidelijk geworden dat je je in Perugia echt niet hoeft te vervelen. Deze stad mag je daarom echt niet gemist hebben. Laat je verrassen door de stad genaamd Perugia.