Cefalù

Beoordeling deze pagina

Sicilië is een prachtige regio in Italië. Het ligt ten zuidwesten van de op het Italiaanse vasteland gelegen regio Calabria, en ten noordoosten van het Noord-Afrikaanse land Tunesië. In Sicilië zijn vele stadjes te vinden, waar Cefalù er één van is. Cefalù betekent vertaald vanuit het Grieks letterlijk ‘hoofd’. De naam slaat op een grote rots in de vorm van een hoed, waar de stad omheen is gebouwd.

Bezienswaardigheden10686981174_e1c2d0668f_o
Cefalù is een typisch oud vissersdorpje, wat de afgelopen jaren uit is gegroeid tot een populaire vakantieplaats. Waar vroeger de vissersvrouwen de vangst binnenhaalden zijn nu knusse restaurants te vinden. Cefalù werd gesticht in de 12e eeuw en ligt tussen een steilere berghelling en de kust in. Het dorp kent een prachtige oude kathedraal, Duomo di Cefalù, die boven het dorp uittorent. De kathedraal heeft twee grote klokkentorens met drie bogen ertussen, waar de ingang is.

De grote rots middenin de stad heet “La rocca di Cefalù”. Om boven te komen moet je een wandeling maken van zo’n drie kwartier tot een uur, maar het uitzicht is alle moeite waard. Let er dus op dat je genoeg water meeneemt, en vergeet je camera niet!

Tussen de kleine straatjes van Cefalù liggen diverse bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Zo is er een Middeleeuwse wasplaats te vinden, “Lavatoio Medievale” in het Italiaans. Het is een kleine plaats, maar met een kort bezoek waan je je even een paar eeuwen terug, en het is een ideale plek om even af te koelen. Vanaf Cefalù is er genoeg te doen. Je kunt bijvoorbeeld een boottocht nemen langs de kust, of een boottocht die je naar de Eolische eilanden brengt. De Eolische eilanden is een eilandengroep, genoemd naar Aiolos, de Griekse god van de wind. Verder is er een museum wat ook zeker een bezoekje waard is, Museo Mandralisca.

3044378042_b8ca969dda_oBezoek aan Cefalù
De beste tijd om Cefalù te bezoeken is in de maanden april, mei, september en oktober. Dit omdat het klimaat er dan mild is, en het eiland minder drukt bezocht. Er zijn meer dan 150 hotels, bed-and-breakfasts en vakantie huizen te vinden. Grote supermarkten zijn open van 8:30 tot 20:30.

Een typisch gerecht wat veel in Cefalù geserveerd word is “Pasta a Taianu”, letterlijk “Pasta in een pan”. Het is een oud gerecht met Arabische invloeden. Traditioneel is het een gerecht wat wordt bereid bij de viering van het feest van de Heilige Redder, van de 4e tot de 6e dag in Augustus. Pasta a Taianu wordt bereid met een heerlijke Bolognese saus, gefrituurde aubergine en vlees, wat het gerecht erg aantrekkelijk maakt.
Wat ook zeker in het rijtje van heerlijke gerechten past zijn Caponate, Pasta con le sarde, Arancini en Panelle. Tot het jaar 1000 was het rijk Sicilië een belangrijk cultureel onderdeel van de Arabische wereld. Deze invloeden zie je terug in de gerechten. Voor een diner in Cefalù inclusief drank kun je zo’n €15 tot €30 euro rekenen. In Italië is het gebruikelijk om vrij laat te eten, meestal pas rond 21:00.