Venetië

Beoordeling deze pagina

Er zijn maar weinig plekken in de wereld zo romantisch als Venetië. Deze bijzondere stad gelegen in het noordoosten van Italië wordt al jaren gezien als een van de mooiste steden ter wereld en staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Dit komt door haar betoverende wateren  waardoor je heel de stad door kan komen. Dit gebeurd per gondel en is een bijzondere ervaring.

 

Geschiedenis van Venetië

Al voor eeuwen zijn mensen woonachtig in het in het gebied rond  de laguna Veneta. Pas in de 5e eeuw begon Venetië een echter nederzetting te worden mede door de vluchtelingen stroom die het gebied in kwam. In de 7e eeuw viel het gebied waar Venetië ligt onder het Byzantijnse Rijk. Rond de 9e eeuw vormde er een eenheid en zo ontstond de stad Venetië. Venetië werd in de volgende eeuwen steeds rijker en belangrijker. Tot de 18e eeuw is Venetië onafhankelijk geweest, in deze periode bloeide de stad Venetië op tot een invloedrijke stad op het gebied van architectuur, kunst en literatuur. In 1797 werd de stad door Napoleon ingenomen en werd het aangesloten bij het toenmalige Oostenrijkse rijk.  Het Italiaanse rijk werd gevormd in 1881 maar Venetië sloot daar pas in 1886 bij aan.

venetie-634x250

Toerisme en Bezienswaardigheden

Venetië staat natuurlijk bekend om haar kanalen, deze kanalen zijn met een gondel te overbruggen. Dit geeft ook de unieke kans om de stad te ontdekken via water. Er zijn speciale toeristische routes waarbij je de gehele stad kunt ontdekken. Waarbij de gondelier tevens een gids is die u veel kan vertellen over deze prachtige stad.

Verder zijn er tal van pleinen en musea, zoals het glas museum op het eilandje Murano. Op dit eiland wordt er sinds de middeleeuwen aan glasblazen gedaan. De meeste werkplaatsen op dit eiland zitten geconcentreerd rond de Fondamenta dei Vetrai, deze werkplaatsen zijn geopend en tijdens je bezoek kun je hier gewoon rustig even naar binnenlopen om de glasblazers aan het werk te zien. Een belangrijk en mooi plein is het Piazza San Marco. Aan dit plein zit de ingang van het dogepaleis ook staat hier de kathedraal van Venetië waar het plein naar is vernoemd. Verder is het immense theater aan het plein zeker een bezoek waard. Ook is het zeker de moeite waard om het stadsdeel Canarregio te bezoeken met de authentieke wijken en ook de wijk Dorsoduro is een poging waard te ontdekken.

 

De maskers van Venetië

Venetië is ook bekend om zijn maskers, deze maskers worden gedragen tijdens het carnaval van de stad. Deze traditie is naar schatting ontstaan tijdens de 12e eeuw. De maskers werden gezien als manier om de sociale status te verbergen, zodat men anoniem kon feesten. Het carnaval van Venetië duurt 12 dagen en eindigt op Vastenavond dat is de dag voor Aswoensdag.

 

Eten en drinken

De keuken van Venetië bestaat vooral uit vis en andere zeevruchten. Verder zijn verschillende pasta’s ook zijn andere traditionele gerechten uit de streek verkrijgbaar. Deze gerechten worden natuurlijk genuttigd met wijn uit de streek. Wat zeker niet vergeten mag worden is Carpaccio, dit gerecht is afkomstig uit Venetië en mag zeker niet ontbreken tijdens uw bezoek aan Venetië.

 

Aanbiedingen last minute Venetië

Knipselvakantie aanbieding sunweb