Bloemenriviera

Bloemenriviera 4.00/5 (80.00%) 1 vote

De italiaanse Bloemenriviera of Italiaanse Riviera is een andere benaming voor de regio die eigenlijk Ligurië heet loopt langs de westkust van Italië, van de Franse grens tot Toscane om precies te zijn. Het is een prachtig stuk land tussen de Ligurische Zee en de Apennijnen. De groene kuststrook ligt ten oosten en westen van de havenplaats Genua, dit is de grootste stad van de streek. De Riviera di Ponente is de kleurrijke westelijke kustlijn die zich uitstrekt tot aan de Franse grens. Dit deel van de kust staat bekend om zijn mooie brede zandstranden en klassieke badplaatsen. De Riviera di Levante is de oostelijke kustlijn en wordt gekenmerkt door een woester landschap met imposante rotspartijen. Hier vind je enkele van de mooiste stadjes van heel Italië.

 

De mooiste dorpen van de Bloemenriviera

 

In de Bloemenriviera zijn veel steden en dorpen te vinden. Niet enkel aan de kust, maar ook meer in het binnenland. De mooiste steden en dorpjes van de westkant van de Bloemenriviera zijn: Alassia, Cervo, Ventimiglia, San Remo en Toirano.

 

Alassio is een mooie en sfeervolle badplaats gelegen in een prachtige baai met een klein haventje. De stad heeft een gezellig centrum met prachtige pastelkleurige gebouwen en huizen, deze lopen door tot aan het strand. In Alassio vind je ook de beroemde muur ‘il muretto’ met teksten van Italiaanse beroemdheden in keramiek.

Een van de mooiste middeleeuwse dorpjes aan de bloemenriviera is Cervo. De romantische, pastelkleurige huisjes worden omringd door torens uit de zestiende eeuw, groen uitgestrekte heuvels en een kiezelstrand. Vanuit de nabijgelegen badplaats San Bartolomeo Al Mare loop je zo naar Cervo.

 

Een andere must see in het gebied is Ventimiglia. De naam spreekt al tot de verbeelding. Het plaatsje ligt op de grens tussen Italië en Frankrijk. Het ommuurde, historische centrum bestaat uit nauwe straatjes en leuke winkeltjes. Een tip: elke vrijdag is in Ventimiglia de grootste markt van heel Italië!

 

San Remo is een chique en klassieke badplaats aan de Bloemenriviera. Het heeft een erg sfeervolle haven en genoeg terrasjes, restaurants en winkeltjes. San Remo staat bekend om het casino in sfeervolle jaren 70 stijl. Natuurlijk is de plaats ook bekend als finishplaats in de beroemde wielerklassieker Milaan – San Remo.

 

De plaats Toirano staat bekend om de eeuwenoude kalksteengrotten van Toirano. Deze grotten trekken jaarlijks heel veel bezoekers. In de grotten zijn veel prehistorische vondsten van mensen en dieren gedaan. Deze worden tentoongesteld in het plaatselijke museum.

 

Natuurlijk is de oostkust ook prachtig, daarom ook hier de mooiste plaatsen op een rijtje: Genua, Portofino, Cinque Terre en La spezia.

 

Genua (Italiaans: Genova)  is de grootste havenstad van Italië. De stand toont de wat rauwere, maar pure kant van Italië. Het historisch centrum voelt met zijn krappe steegjes en hoge oude panden als een doolhof. Oostelijk van Genua wordt de Bloemenriviera ook een stuk ruiger met prachtige rotspartijen en baaien.

 

Portofino is een van de mooist gelegen kustdorpjes van heel Italië. Het schiereiland van Portofino wordt omringd door groene bergen en heeft een leuk klein haventje en prachtig gekleurde gebouwen.

 

De Cinque Terre is wereldberoemd. De Cinque Terre is een rotsachtig gebied dat bestaat uit vijf spectaculair gelegen dorpjes aan de kust: Monterosse al Mare, Vernazza, Corniglia, manarola en Riomaggiore. De felgekleurde dorpjes zijn aan elkaar verbonden door middel van een wandelpad en een spoorlijn. Dit voetpad is een echte aanrader voor iedereen die van mooie uitzichten houdt.

 

La Spezia is een levendige stad met een mooie haven, winkeltjes en historische bezienswaardigheden. Hier in de buurt heb je ook nog het prachtige havenstadje Portovenere.

 

Het oostelijke gedeelte van de Bloemenriviera is een erg cultureel gebied die van bijzondere waarde is. Het weerspiegelt de harmonieuze interacte tussen mens en natuur in een schilderachtig landschap. Het illustreert het leven dat al 1000 jaar bestaat. Dit is wat Unesco wist te vertellen over het gebied.

 

Stranden aan de bloemenriviera

 

De kustlijn van de Bloemenriviera wordt gekenmerkt door een opeenvolging van kiezen- en zandstranden, overhangende rotswanden en verborgen inhammen. Er zijn publieke stranden maar ook privéstranden waar je tegen betaling een ligbed kunt huren. De Bloemenriviera kent erg veel stranden, er zijn er echter maar een paar het mooiste.

 

Pietra Ligure heeft een drie kilometer lang zandstrand en een mooi authentiek centrum. Het is een strand die niet enkel door toeristen bezocht wordt maar ook de locals komen hier erg graag. Dat is meestal een goed teken.

 

Andora, niet te verwarren met de ministaat Andorra, is een erg populaire vakantiebestemming die gekenmerkt wordt door lange zandstranden waar het mogelijk is om watersporten te beoefenen.

 

Loano is een erg populaire stad in de regio. Dit vooral door het prachtige strand dat de plaats heeft met daarnaast de hele gezellige winkelpromenade.

 

Weer en klimaat

 

De Bloemenriviera ligt beschut achter de Apennijnen waardoor het goed beschermd wordt tegen de koude noordenwind. In de winter is de gemiddelde teperatuur ongeveer 11 graden, wat het dus erg zacht maakt. In de zomer is de gemiddelde temperatuur zo’n 24 graden, ook een erg aangename temperatuur.

 

De beste reistijd om naar de Bloemenriviera te gaan is van maart tot en met oktober. De bloemen zullen in bloei staan vanaf maart!