Siena

Beoordeling deze pagina

Volgens velen is Siena de mooiste stad van Toscane, en anders is het zeker het meest fotogenieke. Siena is heel mooi bewaard gebleven en vandaag nog steeds in zijn Middeleeuwse glorie te bewonderen. Met enkele prachtige gebouwen, het schelpvormige Piazza del Campo en de smalle straatjes van de contrada, zo noemen de wijken in Siena, is het een echte must-see tijdens een vakantie in Toscane.

Geschiedenis en cultuur

middeleeuwse kaart siena 1640Siena ontstond als Etruskische nederzetting, de Romeinen maakten er een kleine stad van. Pas in de middeleeuwen werd Siena echt een plaats met betekenis, de Republiek Siena werd een financieel centrum en in het gebied werden er zilvermijnen ontdekt. Siena floreerde een tijdje, maar de pest heeft de stad zwaar getroffen en ook de aanhoudende oorlogen met rivaal Firenze, een rivaal op vlak van politiek en kunsten, maakten de republiek zwakker. Uiteindelijk lag de ontwikkeling stil, maar Siena mocht wel zijn autonomie behouden binnen Toscane.

Vandaag is Siena een toeristen trekpleister met zijn prachtig bewaard gebleven binnenstad. Sinds 1995 staat de binnenstad van Siena zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

Bezienswaardigheden

Duomo di Siena

De Duomo di Siena of de kathedraal van Siena moet wel het meest indrukwekkende gebouw in de stad zijn, het is een van de grote voorbeelden van Italiaanse gotische architectuur. De bouw ervan werd aangevangen in de twaalfde eeuw en de hoofdfaçade werd in 1380 voltooid. Het gebouw werd gemaakt in wit en zwart marmer, als verwijzing naar het wapenschild van de stad, dat bestaat uit een witte en zwarte streep. In de kathedraal is veel moois te zien, zoals onder andere Donatello’s Johannes de Doper, glas-in-lood venster van Duccio di Buoninsegna en de bekende gotische achthoekige preekstoel van Nicola Pisano. Maar het allermooist is de vloer: een marmeren vloer die bestaat uit 57 vlakken, met in elk vlak prachtige met marmer ingelegde afbeeldingen van Bijbelse taferelen.

duomo-di-siena

 

Piazza Del Campo, het mooiste plein van de wereld

piazza_del_campo_sienaIn het hart van Siena ligt het Piazza del Campo, het schelpvormige plein, het is      aangelegd op de plaats waar de drie heuvels samenkomen waarop Siena gebouwd   werd bij zijn onstaan. Het plein ziet eruit als een schelp doordat het door witte strepen in negen stukken wordt verdeeld, die negen stukken verwijzen naar de tijd dat Siena werd geregeerd door een bestuur van negen mannen. Een blikvanger op   het plein is de Fonte Gaia, een fontein die symbool staat voor de festiviteiten waarmee de inwoners van Siena de komst van het water in de stad vierden.

 

Palazzo Pubblico

Naast het plein ligt het Palazzo Pubblico, de voormalige zetel van de Florentijnse Republiek en een van de meest elegante gotische paleizen in Toscane. Het is al van oudsher in gebruik als stadshuis en sinds enkele jaren is er in het gebouw ook het Museo Civico gevestigd, een museum met schilderijen en fresco’s uit de 13e en 14e eeuw.
Deel van het Palazzo Pubblico is de Torre del Mangia, een 102 meter hoge klokkentoren.  Deze lange slanke toren is van bijna overal in de stad te zien. De toren is toegankelijk voor publiek en vanaf boven is er een prachtig uitzicht over heel Siena.

palazzopubblicosi1

 

 

Palio

De Palio is een paardenrace die twee keer per jaar plaatsvindt, op 2 juli en op 16 augustus. Deze beroemde Palio is een doorleefde traditie en een waar spektakel, heel de stad maakt zich al van weken tevoren klaar. Op de dag zelf houdt heel Siena de adem in tijdens de strijd en wanneer het vaandel, de palio, gewonnen is, vindt er een groot feest plaats.

timthumb.php

 

Culinair

Siena staat bekend om haar zoetigeheden: panforte, ricciarelli, amaretti, cantuccine… Af en toe kan je een heerlijke geur van deze lekkernijen opvangen in de smalle straatjes, ze zijn op veel plaatsen te koop om meteen van te smullen of mee naar huis te nemen.

panforte-siena-tuscany

Gelateria Brivido, dat letterlijk rilling betekent, staat bekend om het lekkerste ijs van de stad en een enorme keuze aan lekkere smaken.

Om de hoek van de Torre del Mangia ligt het kleine Trattoria della Torre, een klein restaurantje zonder menukaart, maar met dagverse specialiteiten.

 

Tip

Siena bestaat uit verschillende contrada, of wijken, en elke heeft zijn eigen wapen waarin een dier centraal staat. Doorheen de straten zijn al deze dieren te vinden en het is leuk alle verschillende dieren te zoeken, zo zijn er een olifant, wolvin, ram, uil, neushoorn, schildpad, giraf, draak, slak, adelaar, stekelvarken, dolfijn, eenhoorn, panter, schelp, rups en een gans te vinden.

 

Aanbiedingen lastminute Siena

siena