Toscane

Toscane 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Toscane is een regio in centraal Italië. Deze regio is eigenlijk één groot openlucht museum. Je vindt hier schitterende middeleeuwse steden, een enorme rijkdom aan historisch erfgoed en heuvels vol cipressen, olijfbomen, wijnranken en zonnebloemen. Ook fijnproevers komen hier goed aan hun trekken met de heerlijke Toscaanse keuken.
Belangrijke toeristische bestemmingen in Toscane zijn de steden Florence, Pisa, Lucca  en Siena.

 

Geschiedenis

Het gebied Toscane was in de oudheid het leefgebied voor de Etrusken. De Etrusken hebben veel invloed gehand op de Romeinen, terwijl zij ook vaak rivalen waren. In 90 v.Chr. kregen de inwoners van Etrurië rechten als Romeinse burger. Toscane is bekend van de Italiaanse renaissance in de 14e eeuw. Onder leiding van de Medici’s maakte het toenmalige Toscane een echte bloeitijd door. Het artistiek erfgoed uit die tijd bestaat uit literatuur, architectuur, schilderkunst en beeldhouwkunst. Uit deze tijd kwamen vermaarde schrijvers zoals Dante Alighieri en kunstenaars zoals Leonardo da Vinci, Michelangelo en Brunelleschi. Al deze kunst is in tientallen musea verzameld, zoals in het Uffizi in Florence maar ook elders op de wereld, zoals in de Mona Lisa in het Louvre in Parijs.

Cultuur

In Toscane struikel je bijna over de vele gebouwen en kunstwerken uit de Renaissance. Neem bijvoorbeeld De Duomo in Florence, die was gebouwd door di Cambio, voortgezet door Giotto en afgemaakt door Brunelleschi. Brunelleschi heeft de koepel op de Duomo gezet.

Je moet ook zeker de scheve Toren van Pisa bezoeken. Nu de toren weer wat rechter is gezet, mag je de toren weer beklimmen. Reserveer wel op tijd een kaartje.

Behalve veel kunst is er in Toscane veel aandacht voor tradities in de vorm van feesten en festival. Vooral in de zomer is er veel te doen. Bezoek bijvoorbeeld in Siena de beroemde Palio, de paardenrace op het Piazza del Campo, of ga terug in de tijd met de inwonders van Voltera met hun Middeleeuwse week.

Italie 2

Keuken

De Toscanen gebruiken het liefste eerlijk, weinig bewerkte ingrediënten van hoge kwaliteit in hun keuken. Probeer er eens de gestoofde cannellinibonen of het waanzinnig lekkere Chianina-rundvlees. En uiteraard kun je je tegoed doen aan allerlei zalige pizza’s en pasta’s. Bij de maaltijd wordt door de Italianen meestal een wijntje genuttigd. Uit Toscane komen de lekkerste wijnen. Denk maar eens aan Chianti, Morellino di Scansano en Brunello di Montalcino.

Italianen houden er ook zo hun eigen koffiegebruiken op na. Zo “mag” je eigenlijk geen cappuccino na de ochtend meer bestellen.

Italie 3

Belangrijkste highlights

  • Amfitheater in Lucca
  • Toren van Pisa
  • Palazzo dei Priori in Volterra
  • Grot Antro del Corchia in Versilia
  • Het geheime strand La Caldane op Isola del Giglio
  • Ponte Vecchio in Florence
  • Paardenrace in Siena
  • Ristorante Pizzeria Arte Grappa in het middeleeuwse dorpje Péccioli
  • Zonsondergang bij S’a di d’andà
  • Wijn proeven in Villa Ducci in San Gimignano

Youtube

Aanbiedingen  last minute Toscane

Toscane