Cagliari

Cagliari 5.00/5 (100.00%) 3 votes

Cagliari is een prachtige havenstad op het tropische eiland Sardinië.  De stad heeft bijzondere monumenten, prachtige witte zandstranden en heerlijk eten. Samen met het warme weer is de stad perfect om lekker tot rust te komen en te genieten van de Italiaanse cultuur. Cagliari heeft invloeden uit meerdere culturen door haar geschiedenis en door de milde temperaturen op het eiland kan je elke tijd van het jaar in je zomer kleding op pad.

Geschiedenis

Cagliari heeft een bijzondere geschiedenis. Vele volkeren hebben het eiland bewoont en dat is tot op de dag van vandaag nog terug te zien. Zo zijn er veel bezienswaardigheden uit verschillende culturen. De stad werd ongeveer zo 6000 v.Chr. gesticht. De ligging van Cagliari was uiterst geschikt voor handel via de zee. De havens van Cagliari zorgde voor een bruisende economie. Na de Punische oorlog viel het eiland in handen van de Romeinen. Zij waren zich ook bewust van de geschikte ligging aan zee. Er zijn veel overblijfselen uit de Romeinse tijd zoals het Amfitheater of de Romeinse villa di Tigellio. Daarnaast is er een kerk die stamt uit de 5e eeuw.

Op pad in Cagliari

Cagliari is onder te verdelen in 4 wijken: Castello, Marina, Villanova en Stampace. Castello is het centrum van de stad. Castello ligt op een heuvel hoog boven de rest van de stad. In de wijk heb je een prachtig uitzicht over Cagliari en de zee. In het centrum van Castello is de Kathedraal van Cagliari te bewonderen. De kathedraal is in de 13e eeuw gebouwd in Pisaan-Romaanse stijl. In Castello is het museum van Citadel te vinden.

cagliar 2

De wijk Marina is het gebied waar de haven zich bevindt. Hier zijn alle winkels en restaurants te vinden. Daarnaast is het ook de plek waar de nacht tot leven komt.  De wijk is de plek waar je de heerlijke Sardijnse keuken kan proeven. Wij raden je aan om te gaan eten bij een restaurant waar veel Sardijnen eten. Ga niet in op vertegenwoordigers die willen dat je bij hun restaurant komt eten. De goede restaurants trekken mensen op basis van hun status. De wijk is autovrij en heeft romantische kleine straatjes. Een wandeling na het avondmaal is zeker een aanrader!

De wijk Stampace is de wijk waar je de meeste Romeinse overblijfselen van heel Sardinië vindt. In de wijk vind je het eeuwen oude Romeinse Amfitheater. Het Amfitheater wordt gezien als een van de meest belangrijkste overblijfselen uit de Romeinse tijd. Niet alleen het Amfitheater is hier te vinden, ook de oude Romeinse Villa di Tigellio is hier te bewonderen. Naast de romeinse bezienswaardigheden zijn er twee kerken te zien. De Chiesa di San Michele dateert uit het jaar 1738 en is een typische Jezuïet kerk. De kerk is gebouwd in barok stijl wat typisch is voor de Cagliarische architectuur. De Chiesa di Sant ’Anna is net als de andere kerk gebouwd in barok stijl.

Cagliari 3

De laatste wijk Villanova is een hippe wijk. Je vindt hier exclusieve boetieks, luxe restaurants om te lunchen en dineren. De wijk is even wat anders dan al de culturele bezienswaardigheden en een leuke plek om even lekker te shoppen. Als de warmte je te veel wordt is er in Villanova een park genaamd Via San Saturnino. Dit park heeft grote muren met Street-art. Dankzij de muren is er overal schaduw te vinden. Ideaal als de hitte je te veel wordt maar je toch lekker buiten wilt zijn.

De Sardijnse keuken

Je zal denken dat de Sardijnse keuken bestaat uit alleen maar vis vanwege de ligging. Niets is minder waar want de Sardijnen zijn groot fan van vlees met name varken, schaap en geit. Veel van dit soort vlezen worden geroosterd. Een bekende maaltijd is finocchietti, dat is een lammetje gestoofd met venkel. Gelukkig hoef je als visliefhebber niet bang te zijn dat er geen vis te eten is in Cagliari. Cagliari heeft namelijk de grootste vismarkt van heel Italië. De mercato di San Benedetto is een bijzondere plek waar extreem veel verschillende soorten vis te koop zijn. Voor de visliefhebber is dit de vishemel.

Net als de rest in Italië eten ze in Cagliari een grote hoeveelheid Pasta. Meestal eten ze dit in traditionele vormen zoals Spaghetti en ravioli. Daarnaast heeft Cagliari hun eigen soort gnocchi genaamd: Malloreddus. Bij de gnocchi wordt saffraan toegevoegd en wordt het geserveerd met tomatensaus en lamsvlees.

De Sardijnen zijn gek op zoet gebak. Op het eiland is er een overweldigende hoeveel aan gebak te vinden. Een typische zoete snack uit Sardinië is de ciambelle of de pabassini.

Cagliari 4

Beste restaurants Cagliari

  • Antico Caffé: Het oudste café van Sardinië.
  • Framento: De beste pizza’s uit Cagliari.
  • Largo Carlo Felice: Beste koffie en gebakjes.
  • La Bottega del Panino: Heerlijke sandwiches en panini’s. De broodjes zijn rijk belegd en schappelijk geprijsd.
  • Ristorante Monda & Luca: Sardijns eten met verse ingrediënten. Veel locals eten hier en het is de plek om het typische Sardijnse gerechten te proeven.

Afkoelen op het strand

Cagliari is een havenstad in Sardinië. De stad grenst aan de zee en heeft een aantal prachtige stranden om even lekker tot rust te komen.  Zo is het strand Poetto een perfect strand voor familie en watersport. Dit druk bezochte strand biedt veel activiteiten op lekker bezig te zijn. Heerlijk dus om samen met je familie te genieten van het heerlijke weer en het blauw water. Het strand is makkelijk te bereiken vanuit de stad.

Een aantal kilometer verderop is het strand Frontemare. Dit strand is meer voor de strandganger die lekker wilt relaxen. Hier hoef je geen zorgen te maken om schreeuwende kinderen of strandballen. Dit strand is alleen te betreden door entreegeld te betalen. Het voordeel hiervan is dat je wel je eigen bedje en parasol krijgt aangewezen.