Sicilië

Sicilië 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Sicilië

Sicilië is een eiland van Italië dat in de middellandse zee ligt. Het ligt tegen het puntje aan van de ‘laars’ van het land. Het eiland is ongeveer 25 km2 groot en heeft een heerlijk zonnig klimaat. Het gebied is heuvelachtig en perfect geschikt om wat hoogte te maken tijdens fiets- of motortochten. Je kunt er tevens ook heerlijk eten.
Steden en dorpjes
Sicilië telt veel steden en dorpjes. De populairste steden en dorpjes zijn:
• Palermo
• Catania
• Regusa
• Caltanissetta
• Trapani
• Licata
• Barcellona
• Messina
• Taormina

Geschiedenis en cultuur

Sicilië heeft een enorm lange geschiedenis. Al vanaf de oudheid werd er gestreden om dit mooie eiland te bemachtigen. Door de ligging van dit eiland waren ook de Arabieren erg geïnteresseerd hierin.
In het jaar 827 begonnen de Arabieren het eiland te veroveren. Stukje bij beetje bemachtigden de Arabieren steeds meer steden. In 831 viel Palermo en in 842 Messina. Ondanks de felle tegenstand van de oorspronkelijke bewoners viel het toch in handen van de Arabieren en steeds meer Arabieren gingen zich vestigen op het eiland. Het werd vervolgens een belangrijke culturele plek voor de moslimse Arabieren. Alhoewel de Arabieren extra belasting eisten van iedereen die een ander geloof had, kregen ze de oorspronkelijke Sicilianen niet zo ver om te bekeren. Hiervoor waren de Sicilianen veel te trots. Sicilië werd een bloeiend gebied onder het bewind van de Arabieren en omgedoopt tot emiraat Sicilië.
In de 11e eeuw viel het eiland in handen van een Normandische hertog. Ook door de Normandiërs werd het eiland stukje bij beetje ingenomen. Er werd een zeer efficiënte vorm van bestuur ingevoerd, maar hierdoor werd het aantal Arabieren wel minder. De islam werd een minder populaire geloofsovertuiging en het christendom werd groter op dit eiland.
Ook de Spanjaarden hebben Sicilië in het bezit gehad. De toenmalige Spaanse koning hield weinig rekening met het volk en hief een hoge belasting. De Sicilianen kwamen vaak in opstand, maar tevergeefs.
Het eiland is dus door zeer verschillende groeperingen in bezit geweest, dat resulteert in een mengelmoes van verschillende ruïnes en overige oude bezienswaardigheden. Een stukje cultuur opsnuiven is dus meer dan mogelijk hier!

Natuur en klimaat

Sicilië bestaat uit veel verschillende hoogten is dus op verschillende niveaus te bewonderen. Om veel van de natuur te zien is het in veel gevallen een kwestie van klimmen in het noorden. Hier zijn veel groene wouden en een aantal natuurreservaten aanwezig op het eiland. Dit om optimaal te genieten van de flora en de fauna. In het oosten is een vulkaan, Etna, te bewonderen. De vulkaan is onmisbaar en karakteriseert zichzelf als een bult van het eiland. Rondom de vulkaan is er veel droogte, met uitzondering van de sinaasappel- en citroenplantages.
Het klimaat van het eiland kent warme zomers en zachte winters, een echt middellands zeeklimaat. De regen kan nog weleens flink uit de wolken vallen tijdens de winter, maar sneeuw is alleen te vinden bij de Etna-vulkaan op hoge vlaktes. De zomers kennen een flinke warmte met af en toe een wind uit de Sahara-woestijnen. Door die wind kan de temperatuur oplopen tot wel veertig graden of hoger.

Toerisme

Op Sicilië zijn kleinschalige vakantieparken en campings beschikbaar. Men kan hier vakantie vieren in een ingerichte stacaravan, bungalow of vakantiehuisje. Sicilië is een geschikte plek voor verschillende soorten vakanties. Wie van fietsen houdt, zit goed in Sicilië. Door de variatie in hoogtes is het verstandig om je route goed uit te stippelen. Een strandvakantie is ook goed te doen hier door de prachtige stranden. Liever een cultureel uitstapje? Geen punt! Door het rijke verleden in verschillende bezettingen en culturen is er genoeg te bewonderen, zoals de ruïnes die in de afgelopen eeuwen zijn achtergelaten. Tempels, kathedralen, moskeeën. Er is genoeg variatie te zien. Ook de oorspronkelijke inwoners hebben veel bezienswaardigheden achtergelaten voor de hedendaagse toerist. Natuurlijk mogen we de Italiaanse kookkunsten niet vergeten, en dan vooral niet in Sicilië. Heerlijk genieten van de Italiaanse gerechten, met name gecombineerd met visgerechten. Echte verse vis die nog geen zes uur geleden de Middellandse Zee uit is gevist, heerlijk!

Bezienswaardigheden

In Taormina kun je veel gezellige dingen ondernemen. De prachtige stad bestond al ver voor de jaartelling, dus er zijn veel ruïnes terug te vinden. Een groot voorbeeld hiervan is het Griekse theater, maar zeker niet het enige voorbeeld! De verschillende veroveraars hebben allemaal iets moois achtergelaten, alsof ze wisten dat het eeuwen later als toeristische trekpleister zou dienen.
Palermo is een ware mengelmoes aan cultuur geworden door de verschillende veroveraars. Toen de Normandiërs de stad innamen, voegde zij veel bouwwerken toe. De Arabische gebouwen maakte op dat moment ruimte voor de Normandische kathedralen en kerken. Over het algemeen kun je in veel steden wel eeuwenoude gebouwen bewonderen, maar Palermo en Taormina blinken er toch wel uit.
Als je houdt van lekker Italiaans smullen, zit je in Sicilië goed. Italië is namelijk wereldberoemd om het eten. Lekkere pasta’s, antipasta’s, pizza’s, heerlijke wijnen en smaakvolle olijfolie is niet ver te zoeken als je hier bent. Ook voor lekker ijs kun je terecht in Sicilië. De traditionele limoncello wordt hier ook verkocht. Bijna overal in Italië krijg je je ijs op een hoorntje, maar niet in Sicilië. Hier krijg je je ijs op een.. broodje! Een aparte ervaring is dit.
Ik heb het al eerder vermeld. De vulkanen in Sicilië zijn een wonder apart. De Etna is een vulkaan met veel gezichten. Hij heeft veel verschillende kraters en door frequente uitbarstingen verandert de vulkaan regelmatig van gezicht. Etna is goed bereikbaar met de auto, kabelbaan of de trein.

Video van Sicilië

Top vijf hotels

1. Grand Hotel Timeo
2. Grand Hotel Mazarro Sea Palace
3. Liberty Hotel Catania
4. Kempinski Hotel Giardino di Costanza
5. Therasia Resort

Top vijf restaurants

1. Caseificio Borderi
2. Salumeria Enoteca Di Alberto Peraino
3. La Piazzetta del Museo
4. Veni a Tastari
5. La Bifora Pizzeria Ristorante

Top vijf bezienswaardigheden

1. Gole dell’Alcantara: een zeer mooie natuurlijke plek om te zwemmen in een rivier.
2. Vulkaan Etna: een van de kenmerken van het eiland
3. Valle dei Templi (vallei der tempels): een vlakte met veel vervallen tempels
4. Villa Romana del Casale: een mooie historische villa
5. Riserva dello Zingaro: een prachtig natuurreservaat

Aanbiedingen last minute Sicilië


italie links