Noto

Noto 5.00/5 (100.00%) 1 vote

We nemen je graag mee naar het betoverende Val di Noto. Dankzij de rijkversierde gebouwen vormt de vallei een waar paradijs voor de kunstliefhebber. Het is daarnaast ook een waar paradijs voor wijndrinkers, zonaanbidders en de echte fijnproevers. Nee in deze regio ontkomt het je echt aan niks!

 

Noto ligt in het zuidoostelijke deel van Sicilië, vroeger werd dit provincia Babba genoemd. Dit betekent zoiets als ‘aangeraakt door de maffia’. Tegenwoordig kennen we het als Val di Noto, de vallei werd opgenomen in de werelderfgoedlijst van Unesco dankzij de prachtige baroksteden. Noto is een van die prachtige steden. In Noto hangt er een hele bijzondere sfeer. De Sicilianen zijn elegant gekleed en schuiven zo nonchalant door de straten. Het bijzonderst zijn nog wel de excentrieke, okergele gebouwen, uitbundig gedecoreerd met krullerige vormen.

 

Echte barokstad

 

Bij een reis door Val di Noto zijn eigenlijk maar twee dingen onmisbaar, dat zijn een auto en geduld. Je vindt hier echt helemaal geen snelweg. Even snel van de ene naar de andere plaats is dus niet mogelijk. Gelukkig hoeft dit helemaal niet erg te zijn. Het is namelijk een prachtige omgeving waar je je begeeft. Je hebt er prachtige zachte heuvels tot grote rotspartijen. Prachtige olijfbomen vind je er ook naast de prachtige villa’s die het gebied kent.

 

Eigenlijk kennen alle dorpjes in Val di Noto hun eigen jaar nul, dit was 1693. Dit is het jaar waarin een aardbeving alle dorpen met de grond gelijk maakte. De dorpen werden herbouwd in de stijl die op dat moment erg populair was: de barok. Daarom vind je veel uitbundige gebouwen. In het centrum vind je erg sfeervolle pleinen met steile trappen waar vaak bovenaan indrukwekkende kerken staan.

 

Siciliaanse zoetwaren

 

Op Sicilië ontbijt je traditioneel met een granita. Dit bestaat uit gemalen ijs met siroop, vruchtensap of koffie, of met iets zoets bij je cappuccino. De cosi ruci, Siciliaans dialect voor dolci zijn goed vertegenwoordigd. Denk bijvoorbeeld aan de cannoli die wereldwijd beroemd zijn. In Noto raden wij een bezoek aan, aan Caffè Sicilia, te vinden in de straat Corso Vittorio Emanuele. In de tijd dat Italië nog een monarchie was, was Caffè Sicilia de hofleverancier van marmelade en chocola aan het koninklijk huis. Corrado Assenza, de eigenaar, werd verkozen tot beste patissier van Italië. Wanneer je Caffè Sicilia bezoekt moet je echt een granita met de smaakt van zwarte moerbeien uitproberen. Mocht je daarna nog ruimte over hebben raden we ook de cassatina aan, een miniversie van de traditionele cassata: een zoete, ronde taart, gevuld met ricotta, suiker en amandelen, bedekt met pistacheglazuur met daarop gekonfijte kersen. Neem daarna ook nog wat lekkers mee voor onderweg!

 

Openluchttheater

 

Ten zuiden van de grotere plaats Noto ligt het kleinere plaatsje Marzamemi. Het Piazza Regina Margherita is het kloppende hart van Marzamemi. Het plein is net een openluchttheater waar dagelijkse dorpstaferelen worden opgevoerd. Kinderen spelen er met elkaar en de moeders zitten langs de kant in de schaduw een oogje in het zeil te houden. Wanneer de zon onder begint te gaan komen de tafels en stoelen tevoorschijn op het plein, waaraan de locals tot ‘s avonds laat dineren.

 

Modica

 

Modica is na Noto de bekendste stad in de regio. Modica ligt op een heuvel en bestaat uit een wirwar van huizen die bijna op elkaar lijken te zijn gebouwd. je vindt er hier en daar een toren, een pal of een olijfboom. Het leuke in Modica is dat hoe dieper je het historische centrum inloopt, hoe verder je voor je gevoel teruggaat in de tijd. Onder de ramen van de prachtige witte huizen bloeien prachtige bloemen in grote bloembakken, naast de voor Italianen onmisbare kruiden zoals basilicum, munt en peterselie. Aan de balkons hangen de tomaten en rode pepers te drogen in de zon.

In het centrum kun je de trap nemen die naar het indrukwekkende Duomo di San Giorgio leidt. De Duomo di San Pietro ligt eveneens bovenaan een trap.

Net als in Noto is in Modica ook overal de zoete verleiding. Een aanrader wanneer je Modica bezoekt is Dolceria Bonajuto, de oudste chocoladeproducent van Sicilië. Je moet echt van hele goede huizen komen, wil je al het lekkers hier kunnen weerstaan.

 

Caltagirone

 

Iets meer naar het noorden vind je Caltagirone. Er zijn meerdere goede redenen om een bezoekje te brengen aan deze stad. De beroemde trap van de Santa Maria del Monte is een spectaculaire bezienswaardigheid. De Spaanse Trappen in Rome verbleken bij deze fabelachtige trap. Iedere trede van de trap is op een unieke wijze bekleed met bontgekleurde tegels in Arabische stijl.

In de stad zijn ook meer dan honderd winkels te vinden die bijzonder keramiek verkopen. Een van de mooiste is de winkel van Giacomo Alessi. Dit is een ideale plek om cadeaus voor het thuisfront te kopen.

 

De zee

 

De regio grenst zowel aan de Ionische als aan de Thyrreense Zee. Beide kustlijnen bieden veel keuze aan mooie stranden. De mooiste liggen in het natuurpark Vendicari. Je hebt hier mooie afgelegen stranden die je prachtige uitzichten bieden. Bij de stranden zijn ook geen voorzieningen aanweizg. Mocht je stranden willen met voorzieningen raden wij het strand van Marina di Ragusa aan. Ook kun je na het zonnen genieten van een heerlijk aperitiefje aan zee.

 

Eten

 

In Noto is er genoeg lekkers om van te genieten. Uit de zee gevangen vis, die in olie of zout wordt bewaard. Overheerlijk! Op het land rijpen groenten en fruit die door de Siciliaanse zon zeer vol van smaak zijn. Neem de tomaten van Pachino en de druiven waarvan de beroemde wijn Nero d’Avola wordt gemaakt.