Palermo

Palermo 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Vakantie Palermo

Palermo is een stad met een overvloed aan Arabische koepels en stoffige museums die gecombineerd wordt met drukke markten, chaotisch verkeer en een felle zomerhitte. Het is voor de toerist een stad met een constant wisselend karakter. Het is een lawaaierige stad, maar wel een zeer fascinerende stad. De Arabische, Normandische en Spaanse architectuur is een prachtig aanzicht.

Geschiedenis en cultuur van Palermo

Palermo heeft een rijke historie van verschillende historische veroveraars. De Romeinen, Arabieren en Normandiërs hebben zo hun eigen sporen achtergelaten in de stad. Dit is ook zeer goed te herkennen in de huidige kathedralen en kerken. Je komt hier Arabische, Romanistisch en Gotische stijlen tegen in één kerk of kathedraal. De naam Palermo stamt af van de Griekse benaming Panormos. Dit betekent volledige haven en dat is het nog steeds: een havenplaats, alhoewel het de afgelopen jaren steeds meer naar de kant neigt van toeristische trekpleister.

Palermo is in het verleden altijd een welvarende stad geweest, maar ondervond haar hoogtepunt tijdens de periode dat de Arabieren het eiland Sicilië in bezit hadden. Vanaf de achtste eeuw tot de tweede wereldoorlog is dit ook een welvarende stad gebleven. Tijdens de tweede wereldoorlog is dit echter veranderd. Palermo raakte zwaar beschadigd en er moesten veel mensen verhuizen uit het oude centrum naar een nieuwbouwwijk aan de rand van de stad. Na de oorlog bewoog een grote groep mensen vanuit het platteland weer de stad in. Er werd in korte tijd een groot aantal nieuwbouwwijken uit de grond gestampt, waardoor Palermo een zeer chaotisch karakter kreeg.

In de jaren na de tweede wereldoorlog heerste een zeer beruchte maffiabende in Sicilië, en ook in Palermo, genaamd Cosa Nostra. De stad is in deze tijd geterroriseerd met veel moorden, waaronder twee bekende rechters. De burgemeester van Leoluca Orlando heeft er voor het jaar 2000 een einde aan de macht van de Siciliaanse maffia kunnen maken. Door Orlando ontstond er een grote bloei in de welvaart en cultuur.

Natuur en klimaat

Palermo ligt aan de Middellandse Zee. De stad heeft het voordeel een mild klimaat te hebben, en dat het hele jaar door. Tijdens de meest warme zomerdagen kun je genieten van een zacht zeebriesje. Hierdoor is het goed uit te houden op het warme eiland. In de winter kent de stad weinig neerslag, ideaal dus. De beste tijd om de stad te bezoeken in tijdens de lente. In deze periode is het niet te warm en niet te koud.

Palermo is een redelijk volgebouwde stad en bevat weinig ongerepte natuur. Als je de stad verlaat en richting het noorden vertrekt, kom je al snel dichtbeboste plaatsen, natuurreservaten en enorm prachtige kliffen tegen. In het oosten kom je kale vlakten tegen, maar wel de Etna: een eeuwenoude vulkaan.

Toerisme en bezienswaardigheden

Een van de belangrijkste attracties in Palermo is het Theater Massimo. Dit is een theater dat al erg lang in Palermo staat, maar zeer lang een vervallen gebouw was. Het theater is momenteel een van de grootste ter wereld. Tijdens de opbloei van Palermo, in de tijd dat burgemeester Orlando de Siciliaanse maffia heeft kunnen verdrijven, is dit theater geheel hersteld. Het theater heeft veel te verduren gehad tijdens de tweede wereldoorlog en de heerschappij van de maffia.

Je kan Palermo niet bezoeken zonder een van de vele openluchtmarkten te bezoeken. Elke markt is anders en heeft een eigen karakter. Populaire openluchtmarkten zijn Borgo Vecchio, Vucciria, Capo Ballaro en Piazza Perani. Bij de laatst genoemende, Piazza Perani, hoort een eigen cultuur. De zogeheten ‘Piazza cultuur’. Deze cultuur is erg gericht op het buitenleven. ’s Morgens tot laat in de avond zijn vooral Piazza Verdi Palermo en Piazza Castelnuovo gevuld met opvallende Italianen. Deze piazza’s worden opgevuld met barretjes, straatverkopers en boetiekjes. Na een intensieve dag is het heerlijk om hier op het terras lekker te ontspannen. Je zal je ogen uitkijken naar de prachtige Italiaanse cultuur.

Voordat je lekker gaat ontspannen op de piazza’s is de kathedraal van Monreale een echte aanrader. Deze kathedraal ligt ongeveer op 15 kilometer afstand buiten het centrum. Het interieur is erg kenmerkend. De kathedraal bestaat namelijk uit ontelbare glanzende mozaïeken. De mozaïektegels beelden situaties uit de bijbel uit, maar ook situaties uit het verleden van Palermo en Sicilië.

Video van Palermo

 

Top 5 Hotels

 1. Alma Hotel
 2. Hotel Ariston
 3. Massimo Plaza Hotel
 4. Palazzo Brunaccini
 5. Grand Hotel Piazza Borsa

Top 5 Restaurants

 1. Villa Ermes
 2. Sesto Canto
 3. Mounir
 4. Carizzi d’Amuri
 5. Al Fondaco del Conte

Top 5 Bezienswaardigheden

 1. Cattedrale della Santa Vergine Maria Assunta: een grote kathedraal in Palermo
 2. San Giovanni degli Eremiti: een Arabisch-Normandische kerk
 3. Fontana Pretoria: een prachtige fontijn uit de zestiende eeuw
 4. Chiesa di San Francesco d’Assisi: een prachtige middeleeuwse kerk
 5. Palazzo dei Normanni: koninklijk paleis uit de negende eeuw