Syracuse

Syracuse 5.00/5 (100.00%) 3 votes

We nemen je mee naar het zuidoosten van Sicilië. De stad waar we het over gaan hebben is de prachtige stad Syracuse. Syracuse is een havenstad die ligt aan de Ionische zee. Syracuse is de hoofdstad van de provincie Syracuse. De stad heeft zoveel bijzondere bezienswaardigheden dat de volledige stad op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst is. De stad zit vol met talloze verassingen, smalle romantische straatjes waar heerlijk gegeten kan worden en de zon is altijd aanwezig.

Geschiedenis Syracuse

Wat Syracuse zo bijzondere stad maakt is de zeer rijke geschiedenis. In de stad vind je invloeden uit Griekeland, Normandië, Arabië en het Romeinse rijk. Oorspronkelijk is Syracuse een Griekse kolonie. In de 800 v.Chr. kwamen de oude Grieken aan bij de Oostkust van Sicilië. Vanwege de gunstige ligging aan zee werd Syracuse een van de rijkste en sterkste kolonies van Griekenland. De macht en rijkdom zorgde voor veel luxe faciliteiten voor de Grieken. Zo werden er diverse theaters en indrukwekkende tempels gebouwd die tot vandaag de dag nog te bewonderen zijn.

De Griekse kolonie liep gevaar vanwege het Romeinse rijk. Politiek en geografisch gezien werden de Romeinen machtiger en machtiger. De clash tussen de Romeinen en de Grieken loopt uit tot de Punische oorlog. Tijdens deze oorlog verloor Syracuse haar beroemdste inwoner, de genie Archimedes. In 212 v.Chr. verloren de Grieken de macht over de stad. De Romeinen maken een einde aan de machtige stad Syracuse en veel inwoners worden gedood of tot slaaf gemaakt. En dat was niet alles voor de inwoners van Syracuse. In de negende eeuw vielen de Arabieren de stad binnen en vernielde alles wat niet aansloot bij hun overtuigingen.

Beste bezienswaardigheden

Santa Maria del Piliero

Het is bijna onmogelijk om deze prachtige kathedraal te missen. Het prachtige bouwwerk is te vinden op Piazza di Duomo op het eiland Ortygia. De kathedraal is gebouwd op de resten van een Griekse tempel. De kathedraal bestaat uit verschillende materialen. Het meest opvallende zijn de zuilen die nog over zijn van de Griekse tempel. Ook het interieur kent nog veel Griekse elementen. Na het bezoeken van de Kathedraal is het tijd voor een heerlijke lunch bij Ristorante Regina Lucia. Is het nog geen lunchtijd? Loop dan langs Pasticceria Artale en heerlijke verse cannoli met ricotta en pistachenootjes.

IMG_5276

Parco Archeologico della Neapolis.

Iets buiten de stad ligt het archeologische park van Syracuse. In dit prachtige park zijn veel overblijfselen van de Griekse tijd te vinden. Er zijn twee prachtige monumenten die je bezoek onvergetelijk maakt: Het Teatro Greco en Orecchio di Donisio.

Teatro Greco

Teatro Greco is een van dé redenen waarom toeristen Syracuse bezoeken. Teatro Greco behoort tot de grootste antieke theaters uit de Griekse Oudheid. Het Griekse theater is gebouwd in de 5e eeuw v.Chr. Teatro Greco was de plek waar alle bewoners van Syracuse kwamen voor komedie- en tragedievoorstellingen. Tot de dag van vandaag worden in mei en juni voorstelling gespeeld. Er is genoeg ruimte om 15.000 mensen te voorzien van een voorstelling.

 IMG_5445

Orecchio di Donisio

Orecchio di Donisio betekent in het Nederlands ‘Oor van Dionysius’. Het Oor van Dionysius is een grot, maar niet zomaar een grot. De grot is een kalkstenen uitgehouwen grot die de vorm van een menselijk oor heeft en maar liefst 23 meter hoog is. Daar heeft de grot ook zijn naam aan te danken. De grot werd vroeger gebruikt als waterberging. Door een aardbeving werd de grot onbruikbaar. De naam Dionysius is te danken aan de tiran Dionysius uit Syracuse. De tiran sloot gevangen op in de grot en kon zo makkelijk de plannen en geheimen van de gevangen afluisteren.

 IMG_5454

Catacombe di San Giovanni

Wordt de warme zon je te veel? Bezoek dan de mysterieuze catacomben van San Giovanni. De catacombe bevindt zich dicht bij het archeologische park. Een aanrader van ons is om deze twee bezienswaardigheden te combineren. De catacombe van San Giovanni is een van de grootste in Italië. Alleen de catacomben in Rome zijn groter. De catacomben zijn een buitengewone plek waar grandioze architectuur en geschiedenis samen komt. In de catacomben zijn tienduizend graven te vinden die honderden jaren oud zijn. De catacomben kunnen alleen bezocht worden samen met een gids.

Italiaans eten

Caseificio Borderi 

Caseificio Borderi is het Street food restaurants van Syracuse. Deze echte Sicilianen maken sandwiches met tientallen ingrediënten met veel streekproducten.  Het is hier altijd druk hier dus lang wachten moet wel. Gelukkig word je hier vermaakt omdat de eigenaar druk bezigt is met het maken van de sandwiches en tegelijkertijd laat hij talloze producten proeven. Je verwacht natuurlijk dat z’n sandwich enorm veel kost maar niets is minder waar, de prijs van de sandwich is €6.

 

Schiticchio Pizzeria

Als je in Italië bent moet je natuurlijk pizza eten. Schiticchio Pizzeria is de pizzeria waar je de lekkerste pizza’s in Syracuse kan eten. De pizza’s worden gemaakt door een oud familie recept en worden belegd met ingrediënten uit de streek. Naast de traditionele pizza’s zijn er ook pizza’s in vierkanten vormen met bijvoorbeeld pompoen en spek.

Voedselmarkt

Een van de meest bruisende stukjes van schiereiland Ortygia (buurt Syracuse), is de markt. De voedselmarkt is een lange straat met daar in honderden verse producten uit de streek zoals vers fruit of de heerlijke smaakvolle tomaten uit Sicilië. Niet alleen vers fruit is hier te vinden maar ook o.a. zelf gevangen vis uit de Ionische zee.

Andere bezienswaardigheden

  • Tempel Apollo
  • Castello Maniace
  • Archelogisch Museum
  • Fonte Aretusa
  • Palazzo Bellemo

Syracuse is een kleine stad waar tientallen dingen te doen zijn. Het is een perfecte vakantie waarbij alles gedaan kan worden zonder auto. In het district Ortygia zijn de meeste bezienswaardigheden te vinden maar ook buiten Ortygia is er veel te bewonderen zoals het archeologische park of de catacomben. Als je een dagje lekker wilt relaxen dan kan je naar het strand van Ortygia gaan of pak je de bus naar Arenella of de trein naar Fontane Bianche. Ben jij volgende zomer te vinden in het zuidoosten van Sicilië?