Taormina

Beoordeling deze pagina

Taormina

Wanneer je in Taormin aankomt, voel je gelijk hoe magisch en mythisch deze plaats is. Veel vakantiegangers komen jaarlijks terug. Je gaat tijdens je verblijf begrijpen waarom dit elk jaar weer gebeurt. Taormina heeft een fantastische ligging op de berg Monte Tauro. Vanaf de berg heb je een schitterend uitzicht over de helderblauwe zee en de wereldberoemde vulkaan Etna. Het centrum is (bijna) autovrij en bestaat uit gezellige smalle gangen waar je genoeg boetieks, restaurants, terrassen en winkel tegen zult komen.

Geschiedenis en cultuur

De oorspronkelijke bewoners van Taormina zijn de oorspronkelijke Sicilianen, oftewel de Siculi. Zij woonden in dit dorpje lang voordat de Grieken Sicilië hadden veroverd. Echter waren zij wel bevriend met Griekse kolonisten uit het naburige Naxos. Taormina was ook een Griekse kolonie. Het werd in de oudheid Tauromenion genoemd.
Het dorp is ook in handen van de Romeinen geweest. In dit tijdperk groeide het uit tot grote stad. Er werd geïnvesteerd in vestingswerken, villa’s en waterreservoirs. Het ging tijdens de bezetting van de Romeinen goed met de stad. Door de gunstige ligging kon het belegeringen goed weren en groeide de economie van de stad. Toch werd in 902 de stad veroverd door de Arabieren. Sicilië was al twee jaar grotendeels in bezit van de Arabieren, tot op een aantal steden na. Taormina was er hier één van. Tijdens de bezetting van de Arabieren werden er duizenden burgers gedood. Deze burgers werden verplicht om van religie te veranderen en degenen die dit weigerden konden de dood verwachten. De Arabieren hebben het ongeveer twee eeuwen volgehouden om de stad in hun bezit te houden, totdat de Noormannen de boel in kwamen nemen. Opnieuw bloeide de stad op tot een economisch stabiel centrum.
In Taormina wordt er, net zoals in heel Sicilië, met een Siciliaans dialect gesproken. Taormina is tevens een plaats waarin veel films zijn opgenomen, zoals L’Avventura en The Godfather part III. Op 9 juli is het feest in Taorimina. Het is dan de dag van de patroon-heilige van Taorimina, Sint Pancratius.

Natuur en klimaat

Taormina ligt op een berg en heeft een zeer mooi uitzicht op de Etna en over de helderblauwe zee. Als je veel van de natuur wilt zien is dit niet lastig. Het enige wat je hoeft te doen is op de berg de ongerepte stukken natuur te zoeken. Deze liggen vaak langs de wegen en verspreid op verschillende hoogten op de berg. Rondom de Etna is er niet veel natuur te bewonderen. Er heerst veel droogte hier. Wel zijn hier citroen- en sinaasappelplantages te vinden. De Etna is zeer kenmerkend voor heel Sicilië, maar het spannendste vanuit Taormina. Je bevind je erg zicht bij de actieve vulkaan en op sommige momenten kun je de vulkaan zelfs horen!
Taormina kent, net zoals de rest van het eiland, warme zomers en zachte winters. Er kunnen flinke regenbuien ontstaan in de winter. Sneeuw zie je echter alleen op grote hoogten bij de Etna in de buurt. In de zomer heerst er een flinke hitte. De temperaturen kunnen hartje zomer oplopen tot wel veertig graden.

Toerisme en bezienswaardigheden

Taorimina is erg ingesteld op toerisme. Om de haverklap vind je wel een restaurant, hotel of souvenirshop. Het dorp is in combinatie met het weer van Sicilië uiterst geschikt voor een wandelingetje. Aan de kust liggen populaire badplaatsen waar het hartstikke druk is tijdens het hoogseizoen. Het wordt aangeraden om hier vroeg bij te zijn.
Vanuit Taormina kun je de mooie indeling van het eiland zien. Richting het noorden en oosten kun je genieten van een helderblauw uitzicht op de Ionische Zee. Richting het zuiden en westen is een ruwe kustlijn met kapen en inhammen te zien. Een prachtig natuurverschijnsel.
De plaats heeft één hoofdader: de straat Corso Umberto. Deze straat zit bomvol met restaurants en winkels. Tevens is hier een prachtig stadspark genaamd Giardino Pubblico te vinden. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht op de zee. Vlakbij Taormina ligt Giardini-Naxos. Dit het oudste Griekse gebouw dat buiten Griekenland ligt. Het is momenteel een populaire badplaats. Vlakbij Taormina ligt het dorpje Castelmola die in het bezit is van ruïnes van een kasteel. Als je zin hebt in een dagje strand, doe hier dan vooral geen moeite voor. Je kunt lekker lui vanuit de stad via een kabelbaan naar het strand van Mazzaro vertrekken!

Top 5 hotels

1. Hotel Isabella
2. Villa Paradiso
3. Villa Belvedere
4. Il Piccolo Giardino
5. Hotel Continental

Top 5 bezienswaardigheden

1. Teatro Greco: een Grieks-Romeins theater uit de 7e eeuw.
2. Odeon: een klein Romeins theater uit de 2e eeuw.
3. Duomo: een Italiaanse kathedraal uit de 13e eeuw.
4. Pallazo Corvaja: een knus pleintje uit de 15e eeuw
5. Een fontein uit de Barok uit 1645

Top 5 restaurants

1. Ristorante Da Lorenzo
2. Ristorante La Griglia
3. Ristorante Mamma Rosa
4. Ristorante La Tevernetta
5. Ristorante Al Paladino

Aanbiedingen last minute Taormina

Taormina