Pisa

Pisa 5.00/5 (100.00%) 1 vote

In de streek Toscane bevinden zich verschillende schitterende middeleeuwse steden, waaronder Pisa. Behalve de Torre Pendente, de beroemde scheve toren, heeft Pisa nog veel meer te bieden. Omdat Pisa een studentenstad is, is Pisa een van de levendigste steden van Italië. De studenten treden hier in de voetsporen van bekende geleerden zoals Galileo Galilei. Het is ook een heel overzichtelijke stad voor toeristen want de grootste bezienswaardigheden liggen allemaal op het Piazza dei Miracoli, het Plein der Wonderen.
Pisa1

Geschiedenis van Pisa

Samen met Venetië, Genua en Amalfi vormde Pisa in de middeleeuwen een van de vier maritieme republieken van Italië. In de 12e en 13e eeuw beleefde Pisa zijn glorietijd. In 1284 werd de stad verslagen door Genua en in 1406 door de Florentijnen. Hierna was het gedaan met de zelfstandigheid. Pisa werd ingelijfd door het Groothertogdom Toscane en in 1871 ging het op in Italië.

Cultuur

Net als in Florence bevinden zich in Pisa veel gebouwen en kunstwerken uit de Renaissance.
Uiteraard moet je een bezoekje aan de scheve toren brengen. Zorg wel dat je van te voren een kaartje hebt gereserveerd want er kunnen maar een beperkt aantal mensen op.
Naast de scheve toren vind je de Duomo van Pisa, een schitterend Baptisterium (doodkapel) en een prachtige begraafplaats. In de galerijen rondom zijn schitterende fresco’s te bewonderen. De beroemdste is het fresco “Triomf van de dood”.
Aan de oever van de Arno bevindt zich het zogenaamde doornenkerkje, de Sante Maria della Spina (spina is Italiaans voor doorn). In het kerkje wordt een bijzonder reliek bewaard: een doorn van de kroon die Jezus tijdens zijn lijdensweg droeg.

Pisa2

Keuken

Rondom het Piazza delle Vettovaglie is van maandag- tot en met zaterdagochtend een markt, met heerlijke Toscaanse producten. Hier komen veel student op af.
Chocoladeliefhebbers moeten zeker een bezoekje brengen aan De Bondt, een luxe chocolaterie gerund door een Nederlander. Het beste ijs vind je bij De’ Coltelli.
Op de hoek van Piazza Dante Alighieri en Via Collegio Ricci vind je Ristoro al Vecchio Teatro, gelegen aan een van de mooiste pleinen van Pisa. Probeer hier eens cecina (traditioneel brood van kikkererwten) en geniet van de prachtige enscenering.

Pisa3

Excursies

Als je met een cruise Pisa bezoekt, worden er vanuit de cruisehavens van La Spezia(Cinque Terre) en van Livorno excursies georganiseerd.

Belangrijkste bezienswaardigheden

Toren van Pisa
Duomo Santa Maria Assunta (de dom van Pisa)
Baptisterium (doopkerk)
Camposanto
Piazza dei Cavalieri met:
Palazzo dei Cavalieri
Standbeeld van Cosimo I de’ Medici, groothertog van Toscane
Kerk “Santa Maria della Spina” uit 1323
Het 12e-eeuwse fort “Cittadella Vecchia”
Orto botanico di Pisa, de botanische tuin

Video Pisa