Bellagio

Beoordeling deze pagina

Een van de populairste bestemmingen aan het Comomeer is Bellagio. Bellagio ligt in het midden van het Comomeer, precies daar waar het meer zich splitst in twee delen.  Door deze prachtige ligging wordt het dorpje ook wel “De parel van het Comomeer” genoemd. Bellagio doet de naam eer aan doordat het een stadje is met erg mooie uitzichten, een prachtige ligging en een authentieke sfeer.

Geschiedenis en cultuur

Bellagio is ontstaan toen het een Romeinse nederzetting was. De Romeinen overwinterden in Bellagio nadat zij onderweg naar verder gelegen gebieden halt werden gehouden. Veel later brengen de Romeinen 3000 tot 5000 kolonisten naar Bellagio waardoor er een cultuurmix ontstaat in het dorpje. De stad wordt groter en er ontstaan Mediteraanse invloeden. In de Middeleeuwen worden er stadsmuren gebouwd rond Bellagio om het zo te beschermen tegen Germaanse volkeren. Desondanks wordt Bellagio uiteindelijk bezet door Como die in oorlog ligt met Milaan. Maar in de tiende eeuw wordt Bellagio een vrije gemeenschap nadat er een einde komt aan de onderwerping van Como aan Milaan. Helaas was de ligging van Bellagio te belangrijk waardoor Como de stad blijft belagen en uiteindelijk valt het weer in handen van Como. Uiteindelijk wordt in 1179 de Slag van Legano uitgevochten en wordt Bellagio opnieuw bevrijd.

Vanaf dat moment in de jaren 1500 en 1600 wordt het stadje veel bezocht door beroemdheden en mensen van adel. Deze bouwen mooie verblijven in de stad en zorgen dat het stadje goed onderhouden wordt. De stad wordt meer en meer bekend en steeds meer belangrijke figuren verblijven in de stad. Het toerisme begint te groeien en er ontstaan luxe winkeltjes. Bellagio groeit en wordt een populair vakantieoord.

Toerisme en bezienswaardigheden

Bellagio heeft een prachtig oud centrum en vele mooie villa’s. Daarnaast is het landschap erg mooi doordat je je midden in het Comomeer bevindt met om je heen de bergen. Het dorp zelf heeft 3000 inwoners maar in de zomer zijn er wel duizenden vakantiegangers die het stadje komen bezoeken. De toeristen komen vooral voor een bezoek aan het stadje en voor recreatie aan het meer. Het centrum van de stad is eeuwenoud en erg charmant door kleine, steile straatjes met pastelkleurige gevels.

Aan het water bevindt zich een boulevard met vele restaurantjes en daarnaast zijn er ook vele winkels, restaurantjes en cafés te vinden aan de rand van de stad net voorbij de middeleeuwse stadmuren. Ook kun je vanaf het water prachtige villa’s aan de rand van het dorp aanschouwen. Bellagio staat bovendien vooral bekend om de mooie villa’s, paleizen, tuinen en parken. De bekendste villa is Villa Melzi waar de componist Franz Liszt een tijd heeft gewoond. Ook Villa Serbelloni is een beroemde villa in de stad. Oorspronkelijk was de villa een kasteel maar deze is in de vijftiende eeuw omgebouwd tot villa. Het park dat bij de villa hoort is een van de mooiste plekken aan het Comomeer.

Een aantal leuke bezienswaardigheden in Bellagio zijn de Kerk van Sint Johannes de Doper, de Basiliek van San Giacomo en natuurlijk de mooie villa’s. Rond Bellagio is ook genoeg te doen, zo kun je verschillende watersporten uitoefenen op het Comomeer en kun je in de bergen aam het Comomeer veel mountainbiken en wandelen met prachtige uitzichten.

 

24809378606_fb385d635d_z