Sardinië

Sardinië 5.00/5 (100.00%) 5 votes

Sardinië is een van de grootste eilanden in de Middellandse zee. Het eiland is behoort bij Italië en ligt onder het Franse eiland Corsica. Sardinië is 24.000 km2 groot en op het eiland wonen ongeveer 1,5 miljoen inwoners. Het eiland heeft een divers landschap, het binnenland is heuvelachtig terwijl de kusten erg tropisch zijn. De stranden zijn erg populair vanwege het azuurblauwe water. Het eiland is ongeveer net zo groot als België en dus goed geschikt voor een rondreis. Enkele grote steden die je kan bezoeken zijn: Cagliari, Olbia, Oristano en Sassari. Daarnaast zijn er nog leuke dorpjes te bezoeken zoals Orosei, Bosa en Castelsardo.

Geschiedenis & cultuur

Sardinië is geologisch gezien een van de oudste formaties van het hedendaagse Europa. Omdat het eiland in de Middellandse Zee ligt, was het eiland vroeger een makkelijke prooi voor andere bevolkingsgroepen. Het eiland is in haar geschiedenis meerdere keren veroverd door verschillende landen en kent dus meerdere invloeden die nu de hedendaagse Sardijnse cultuur vormen. Het eiland is onder andere overgenomen door de Feniciërs, Puniërs, Arabieren en Romeinen. De laatste groep heeft tot op de dag van vandaag nog steeds invloed op de Taal die in Sardinië gesproken wordt. Een deel van de bevolking spreekt namelijk ‘Sardijns’ wat een van de meest archaïsche Romeinse talen was. Ook bevat de taal nog elementen uit andere talen zoals Fenicisch en Etruskisch en zelfs invloeden uit het Midden-Oosten. Wees maar niet bang dat al je lessen Italiaans voor niks geweest zijn want de officiële taal van Sardinië is Italiaans.

Pas vanaf de 19e eeuw behoorde Sardinië officieel tot Italië. Onder de dictatuur van Mussolini bloeide het eiland op. Mussolini was goed voor de economische groei. Hij zorgde ervoor dat stukken land drooggelegd werden voor landbouw en mijnen. De handel van het nieuwe Italiaanse eiland zorgde voor veel welvaart alleen was dit helaas van korte duur. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren de handelspartners interesse in Sardinië en maakte het een dieptepunt in haar handel. Een aantal jaar na de Tweede Wereldoorlog werd Sardinië steeds populairder door de toeristische interesse en dat is ook niet zo gek want Sardinië is een eiland vol verschillende culturen en architectuur. Zeker de moeite waard om een rondreis Sardinië te boeken.

Natuur & klimaat

Als je aan Italië denkt, denk je natuurlijk aan zonnige weer en prachtige landschappen. Ook Sardinië is hier onderdeel van. Het eiland kent een mediterraan klimaat. Dat bekent dus lange warme zomer en korte milde winter. Het kan wel koud zijn in Sardinië maar om de kou te vinden moet je naar het Gennargentu gebergte gaan. In de kustgebieden is het zelden koud en is het de perfect badplaats om te relaxen in de zon. Het eiland ligt gunstig met betrekking tot de wind. Vanuit het Noordwesten is er altijd wel een verkoelend briesje. Wees dus maar niet bang dat je met een nat voorhoofd door de straten van Olbia zal lopen. Als je van plan bent om zoveel mogelijk cultuur te zien dan is het een aanrader om je vakantie te boeken in de maanden april tot juni of kies ervoor om in het naseizoen te gaan.

Sardinië is omringd door de Middellandse zee en kent prachtige kusten. Zo is de Costa Smeralda een populaire kust in het noorden van Sardinië. Het plaatsje Porto Cervo is de speelplaats voor de rijksten op aarde. Daarnaast kent dit plaatsje prachtige stranden. Porto Cervo is een van de tientallen voorbeelden omdat het hele eiland omringd is door prachtige stranden met azuurblauw water. Hou je dus van de zee? Dan is Sardinië de place to be!La Pelosa beach, north Sardinia (Italy)

Toerisme

De belangrijkste steden voor het vliegverkeer is Olbia en Cagliari. Olbia bevindt zich in het noorden en Cagliari in het zuiden. Boek je vlucht naar Olbia, huur een auto en verken het eiland. Aan het eind van je vakantie kan je eindigen in het zuiden van Sardinië en vlieg je terug van Cagliari.

Het eiland Sardinië is erg divers en dus voor iedereen is er wel wat te doen. Houd je van wandelen? Dan bieden de heuvelachtige landschappen van Sardinië prachtige mogelijkheden. Omdat het eiland niet al te groot is kan je dit goed combineren met een auto. Zo kan je makkelijk op de mooiste plekken van het eiland wandelen. Door de rijke geschiedenis van Sardinië zijn er veel verschillende soorten culturen te zien. Het eiland kent invloeden uit meerdere culturen. Geen enkele stad is hetzelfde en keer op keer zal je verrast worden door de bijzondere architectuur. Ga jij op vakantie om lekkere te relaxen en je even niet druk te maken wat er in de rest van de wereld gebeurd? Sardinië heeft de ultieme oplossing! Lekkere badderen in de prachtige baaien van Sardinië en genieten van de zon. En vergeet natuurlijk niet het heerlijke eten uit Sardinië. Probeer eens typische Sardijnse gerechten zoals: Culurgiones of Zuppa Gallurese.

Bezienswaardigheden

Nog niet overtuigt? Check dan deze prachtige bezienswaardigheden.

  • Su Nuraxi di Barumini: Mysterieuze bouwwerken die in de bronstijd gebouwd zijn. Heel Sardinië staat er vol mee maar deze nuraghi is de beschermd door Unesco.
  • Centrum Sassari: Het oude centrum van Sassari bestaat uit oude middeleeuwse straatjes, kleine kerkjes en veel palazzo’s
  • Cagliari:  Cagliari is de hoofdstad van Sardinië en zeker de moeite waard om te bezoeken. Je vindt er oude overblijfselen uit de Romeinse tijd zoals een Romeins Amfitheater. Daarnaast heeft de stad een mooie kathedraal een levendige overdekte markt.
  • Grotten Neptunus: De grotten van Neptunus zijn een must-see als je in Sardinië bent. De wandeling naar de grotten is erg bijzonder door de kleine trapjes en de grotten zelf zijn adembenemend.
  • Porto Pino: Kom hier om lekker te relaxen. Het prachtige strand is 4 kilometer lang en is populair vanwege de flamingo’s. Het water is ondiep dus goed als je op reis gaat met kinderen.
  • Castelsardo: Castelsardo is een heel bijzonder dorpje. Het dorpje heeft vele overblijfselen uit de middeleeuwen. Het dorp ligt op een heuvel en heeft een kasteel. Vanuit het kasteel kan je zelfs Corsica zien.

800px-Grotta_di_nettuno_sardinien