Lago di Como

Beoordeling deze pagina

Het Comomeer is de op twee na grootste meer van Italië maar spant toch echt de kroon als het om diepte gaat, met een diepte van maar liefst 425 meter ligt het meer op een hoogte van 198 meter. Lago di Como is ideaal als het gaat om (kite)surfen, zeilen, waterskiën en varen en is minder geschikt om te zwemmen. De natuur in de omgeving is echter prachtig en uiterst geschikt om te wandelen en te mountainbiken.

Schermafbeelding 2016-09-29 om 15.12.08

Algemeen

Op vakantie gaan naar het Comomeer is absoluut geen straf, het heerlijke aangename zachte klimaat helpt daar heel erg bij. Er is prachtige natuur en typisch Italiaanse huizen. Je kunt er overdag lekker over de verschillende markten lopen, bijvoorbeeld de markt die overdag is in het park in Como. ‘s Avonds kan je heerlijk langs het water lopen, en in de mooie parken tot rust komen. Wanneer je op het terras zit langs het meer, zal je zien dat het barst van de mooie dure auto’s en de vele zogeheten naked bikes. Het is snel te zien dat de stad zeker niet arm is, en je zal je ogen uitkijken wanneer je met de auto rond het meer rijd en de prachtige grote villa’s en tuinen ziet.

Geschiedenis en cultuur

Het Comomeer is vernoemt naar de grootste stad aan het meer, Como. Het meer is in zijn geheel omringt door bergen en heeft zo een idyllisch landschap. Andere dorpen en stadjes rondom het meer zijn onder anderen Bellagio, Varenna, Menaggio, Gravedona, Lecoo en het deftige Cernobbio.

Rondom het Comomeer is afwisselend bewoning te vinden. Dit komt door het bergachtige landschap van de Alpen. Deze maakt het niet altijd mogelijk om er te wonen maar als er gewoond word, wordt dit gedaan in stijl. Prachtige grote Italiaanse huizen, voornamelijk Villa’s waar de tuinen in alle kleuren in groei en bloei staan door het milde klimaat. Ook enkele Hollywood sterren, waaronder George Clooney, zich hebben gevestigd aan het rustgevende, prachtige en heerlijke temperaturen die zich voordoen aan het Comomeer.

Natuur en klimaat

In de zomer is het heerlijk vertoeven aan het Lago di Como. Doordat het noordelijk in Italië gelegen is zijn de zomers er niet te heet. Dit zorgt voor een aangename temperatuur waarin heerlijk te sporten, te zwemmen of te wandelen valt. Schermafbeelding 2016-09-29 om 15.13.35

Toerisme

Het Comomeer trekt jaarlijks veel toeristen, en is ook een populaire trekpleister voor Italianen zelf. Dit komt omdat het wat rustiger is dan het drukke Gardameer. Bij de laatste vind je veel Nederlanders op de verschillende campings rondom het meer.

 

Eten en drinken

Italie staat natuurlijk heel bekend om zijn pasta’s en pizza’s en die kun je rondom het Comomeer dan ook meer dan genoeg eten. Maar er zijn genoeg restaurants die ook langs het meer met een prachtig uitzicht heerlijke vleesgerechten serveren. Aan het einde van de avond kan je heerlijk langs op de vele terrasjes langs het meer zitten, met nog een aangenaam klimaat. Tip: probeer eens de leuke Wine bar “Red and White”, niet per se een wijn bar want je kunt er heerlijk eten langs het water.

Bezienswaardigheden

Schermafbeelding 2016-09-29 om 13.30.29

Villa d’Este in Cernobbio wat origineel Villa del Garovo heet is een prachtige grote renaissance-woning die gelegen is aan het Comomeer met ongeveer 25 hectare aan park dat rondom de villa gelegen is. Momenteel is het complex in gebruik als luxehotel.

Schermafbeelding 2016-09-29 om 14.11.05

 

Waar je ook echt even lans moet gaan als je bij het Comomeer op vakantie is, is Valle Verzasca bij Lavertezzo in het Zwitserse bergdal. Valle Verzasca bij Lavertezzo is te bereiken met de auto vanuit Lago di Como. Wanneer je hier heen rijd zie je prachtige natuur en oudere dorpjes. Je rijd zo langs de bergpassen en sommige wegen hebben aardige hellingen. Tijdens de rit kom je langs een 220 meter hoge stuwdam waar de bekende sprong van James Bond werd gemaakt in GoldenEye. De rivier Verzasca die langs Lavertezzo stroomt heeft bij deze plaats kenmerkende rotsblokken uitgeslepen. Over de rivier spant een eeuwenoude, uit twee bogen bestaande brug, Ponte dei Salti. Op dit punt in de rivier kun je er lekker baden in het koude, schone en nieuwe water dat hier stroomt. Let wel op, op sommige punten is de stroming zo danig dat je er niet kan zwemmen, genieten van de zon kan altijd.

De Romeinse thermen in Como zijn ook echt een aanrader. De badhuizen zijn gevonden tijdens opgravingen in 2002 en tussen 2006 en 2009. ‘ Le Terme di Como Romana’ is een prachtige erfenis uit het verleden, en tonen aan dat het nemen van een bad voornamelijk een sociaal gebeuren was, dit valt dan ook te zien aan de grote ruimtes.