Beleef Italie / Tips en ideeen / Travel

De Italiaanse keuken

De Italiaanse keuken 1.08/5 (21.54%) 26 votes

Italië staat bekend om zijn pasta’s en pizza’s, maar heeft zoveel meer te bieden dan alleen dit. Het heeft in grote getallen gerechten die een echte aanrader zijn. Daarnaast zijn het niet alleen maar hoofdgerechten die bekend zijn, maar moet je ook denken aan de verschillende soorten koffies die ze er schenken en is de cappuccino eigenlijk iets echt Italiaans. Per regio hebben ze ook nog verschillende manieren van koken. Zo heeft elke gedeelte verschillende invloeden. Hierbij kun je denken aan de Ierse keuken waar ze patat bij hun lasagne doen. Hieronder zul je enkele smakelijke tip krijgen over wat enkele goede gerechten zijn uit de Italiaanse keuken en wat makkelijk is om thuis te maken.

Lasagne

Een bekend iets wat in Nederland ook veel gegeten wordt. Het is een Italiaanse ovenschotel die bereid is met dunne pastabladen van 10 á 15 centimeter, in Nederland ook wel bekend als lasagnebladen. De naam komt officieel uit Griekenland, maar dit neemt niet weg dat het een typisch Italiaans gerecht is. Het is niet ontzettend veel wat je nodig hebt namelijk:

  • 2 zakken roerbakgroentemixkeuken1
  • 1 kilo gehakt
  • 2 courgettes
  • 2 tenen knoflook
  • Scheutje olijfolie
  • 300 gram tomatenpuree
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 1 liter melk
  • 150 gram geraspte & belegen kaas
  • 2 pakjes lasagnevellen

Je begint met het fijnsnijden van de knoflook en die kook je samen met een eetlepel olie in een braadpan samen met het gehakt. 7 minuten lang laat je het bakken op laag vuur en in de laatste minuut doe je de tomatenpuree erin. Vervolgens voeg je de Italiaanse kruiden toe en laat je het 30 á 40 minuten zacht koken. De oven kun je alvast voorverwarmen op 200 graden en de ovenschaal kun je alvast vullen met alles wat je hebt gebakken samen met de vellen. Vervolgens zet je het geheel in de oven voor 30 minuten en is het klaar om te eten.

 

 

Frapuccino

Een ook wel bekend fenomeen in Nederland is de ijskoffie. De cappuccino is een bekende Italiaanse koffie en de frapuccino is een Italiaanse aperitief of kan gewoon gedronken worden als keukentussendoor. De totale bereidingstijd van deze heerlijke drank bedraagt maar 5 tot 20 minuten. Afhankelijk van de  spullen die je gebruikt, denk hierbij aan een blender. De benodigdheden voor het maken van de frappucino is:

  • 4 bolletjes vanille-ijs
  • 240 ml melk
  • 5 eetlepels Nescafe Donker en Intens poeder
  • 2 eetlepels geklopte slagroom
  • 2 eetlepels suiker
  • 15 ijblokjes
  • Cacaopoeder

Daarnaast is een blender ook handig om te gebruiken, omdat je het ijs moet malen.

Als je genoeg tijd hebt kun je beginnen met het maken van ijsklontjes die een mix zijn van 300 ml koud water en 2 eetlepels Nescafe. Vervolgens gooi je, alles behalve de room en cacaopoeder, in de blender en zorg je ervoor dat het ijs goed gemalen is. De ijskoffie roer je door en schenk je in 2 grote glazen. De slagroom meng je met een klein beetje ijskoffie en hier bedek je je ijskoffie mee.

Tiramisutaart

Als afsluiter van deze blogpost hebben we ook een afsluiter op het gebied van het diner. Een tiramisutaart. Een lekker toetjes om een goed diner mee af te sluiten. Dit is een Italiaanse klassieker, maar dan in de vorm van een taart. De ingrediënten zijn:

  • 150 gram Oreo-koekjeskeuken3
  • 50 gram boter
  • 100 ml kraantwater
  • 5 espressosticks
  • 200 ml Amaretto
  • 4 blaadjes gelatine
  • 250 ml slagroom
  • 4 el lichtbruine basterdsuiker
  • 500 gram mascarpone
  • 20 lange vingers
  • 100 gram pure chocolade
  • 2 theelepels cacaopoeder

De springvorm moet gevuld worden met bakpapier en de koekjes moeten fijn worden gemalen. De boter smelt je in een steelpan en vervolgens schep je zowel de boter als koekkruimels in de bodem. Vervolgens laat je dit in de koelkast staan totdat je het weer nodig hebt. In een steelpan verwarm je vervolgens water en roer je 2 espressosticks en 100 ml Ameretto doorheen hierbij roer je ook de mascarpone lepel voor lepel erdoorheen. De gelatine laat je weken in koud water voor 5 minuten.  De slagroom klop je met de basterdsuiker en de 3 espressosticks. De rest van de Ameretto verwarm je in een steelpan.  De gelatine los je vervolgens op in de Amaretto. Het gelatinemengsel meng je door het mascarponemengsel en 1/3 ervan leg je op de koekbodem. 10 lange vingers haal je door het koffiemengsel en leg je boven op de mascarpone. Doe hetzelfde met de rest van de lange vingers. 4 uur in de koelkast is voldoende voor de taart om te verstijven. De chocolade hak je in stukjes en laat je smelten. Als de taart eenmaal verstijft is spuit je de chocolade met een spuitzak over de taart heen en je taart is klaar.

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply