Het is niet mogelijk om te zeggen dat iemand de enige echte bedenker is geweest van de pizza zoals wij hem vandaag de dag kennen. Wel is het duidelijk dat het concept van de pizza is ontstaan rond de Middellandse zee. Het begon met platte broden die werden belegd met tomatensaus. De broden waren de borden van deze tijd. Er werden vele ingrediënten opgelegd, er konden heel veel variaties in worden gemaakt. De oorsprong van de pizza is dus onduidelijk, wel kan worden gesteld dat de pizza zoals wij hem vandaag kennen uit Italië komt.
In de zeventiende eeuw werd er voor het eerst geschreven over pizza in Napels. Het was toen voornamelijk voedsel voor mensen die het niet breed hadden. Het concept van een pizzeria was er toen ook nog niet. Italiaanse jongens liepen door de wijken met ketels op hun hoofd. Hierin konden de pizza’s warm worden gehouden. Dit was een systeem om te zorgen dat ook de Italianen die geen oven thuis hadden van de pizza konden genieten. In de koperen ketels stonden de namen van de plekken waar de pizza’s werden gemaakt. Veel Italianen gingen naar de armere wijken van Napels om daar een pizza te kunnen kopen. Op deze manier werd de pizza steeds populairder. De Napolitaanse pizza had in eerste instantie een zachte bodem. Het was de bedoeling dat je de pizza dubbel kon vouwen zodat hij uit de hand gegeten kon worden. Er waren dan ook nog geen pizza restaurants. In 1830 werd de eerste pizzeria geopend. Deze pizzeria bestaat nog steeds en bakt de pizza’s op dezelfde manier als vroeger.
Toen de pizza net werd gebakken waren er maar twee soorten pizza: Marinara en Margherita. Deze pizza’s bestaan uit slechts een paar ingrediënten en volgens de pizza kenners in Napels zijn dit de enige echte pizza’s. In Napels wordt er streng naar de kwaliteit van de pizza’s gekeken. Zo moet een pizza in een oven worden gebakken die verwarmt is tot 485 graden en mag de bodem niet dikker zijn dan 3.5 mm. In de rest van Italië zijn de eisen wat minder streng. Zo kun je bijvoorbeeld in Rimini ook heerlijke pizza eten, zonder dat hier strenge kwalitatieve eisen aan verbonden zijn. Je kunt in elk geval niet Italië verlaten zonder een pizza te hebben gegeten.
Heb je na het lezen van dit artikel ook zoveel zin in pizza? Hier volgt een recept zodat je makkelijk zelf pizza kunt maken. Met dit recept kun je 2 pizza’s maken.
- 500 gram witte bloem
- 1 zakje gist
- 220 ml lauw water
- Een grote snuf zout
- 2 eetlepels olijfolie
- Tomatensaus
- Mozzarella
- Strooikaas
- Basilicum
Begin met het voorverwarmen van de oven. In een echte pizzeria zal de oven rond de 500 graden zijn. Dit lukt natuurlijk niet thuis! Zet de oven daarom op de allerwarmste stand, dan kan het beste resultaat worden bereikt. Vervolgens kun je het deeg maken. Begin met het bloem in een kom doen. Vervolgens kun je het zakje gist, het water, de snuf zout en de olijfolie toevoegen. Kneed dit gedurende tien minuten tot een stevige homp deeg. Leg dit in een kom die besmeerd is met olijfolie. Het deeg zal nu een flinke tijd moeten rijzen. Dit zal ongeveer 2 uur duren.
In de tussentijd kun je mooi de ingrediënten klaarmaken voor op de pizza. Snij de mozzarella in plakken en maak de andere ingrediënten voor op de pizza klaar. Als het deeg klaar is met rijzen kun je het uitrollen. Doe dit niet met een deegroller, maar met je handen. Zo blijft het deeg zo luchtig mogelijk. Begin met het aanbrengen van de tomatensaus en de mozzarella. Hierna kun je toevoegen wat je zelf nog lekker vindt op een pizza. De pizza moet ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. Eetsmakelijk!