Pompeï
Pompeï is zowel een gemeente als een (Romeinse) stad in de provincie Napels. Pompeï staat ook wel bekend als de ‘verloren’ stad. De stad telt 25.726 inwoners en heeft een oppervlakte van 12,4 vierkante kilometer. De stad ligt ten zuidoosten van de vulkaan de Vesuvius en ligt vandaag de dag ongeveer twee kilometer van de zee vandaan. Vroeger (voor de vulkaanuitbarsting) was dit slechts 500 meter.
De geschiedenis
De stad van Pompeï is in de 7e eeuw voor Christus ontstaan, toen de Osken zich hadden gevestigd langs de rivier de Sarno. De stad heeft na de oprichting verschillende heersers/ bezetters gehad. Zo was de stad in de 6e eeuw voor Christus onder Etruskische invloed en in de 5e eeuw voor Christus onder de invloed van de Samnieten. In de 3e eeuw voor Christus werd Pompeï benoemd tot bondgenoot van de Romeinen (echter was de stad nog niet onder Romeinse invloed). Dit gebeurde pas in 80 voor Christus.
De stad heeft echter veel ongeluk gekend in haar geschiedenis. Zo werd de stad in 62 na Christus grotendeels verwoest door een hevige aardbeving, maar dit was nog niet het ergste ongeluk dat de stad is overkomen. Dit gebeurde namelijk op 24 augustus in 79 na Christus. Op deze dag volgde namelijk de hevige en, voor Pompeï, fatale uitbarsting van de Vesuvius. De stad van Pompeï werd door de uitbarsting bedekt met een vier meter dikke laag van as en brokstukken.
De (met as en brokstukken bedekte) stad werd voor het eerst teruggevonden tijdens de aanleg van het Sarnokanaal (1594 tot 1600). In 1748 werden de eerste opgravingen, onder leiding van Karel van Bourbon (koning van Napels) gedaan. Echter werden de eerste ‘serieuze’ opgravingen pas in 1860 gestart onder de leiding van archeoloog Giuseppe Fiorelli. Hij is overigens het genie die bedacht om gipsafgietsels van de slachtoffers te maken. Vandaag de dag is ongeveer 60 procent van de ruïnes opgegraven.
Bezienswaardigheden
In Pompeï zijn er genoeg bezienswaardigheden, die u als toerist kunt bezoeken. Speciaal voor u staan de bezienswaardigheden hieronder op een rij:
Tempel van Apollo
Tempel ter ere van Apollo en zijn zuster Diana. De tempel werd gebouwd in de 6e eeuw voor Christus en is omringd door 48 zuilen. Voor de tempel staat een Iconische zuil met een marmeren zonnewijzer.
Tempel van Vespasianus
Een heiligdom dat stamt uit de tijd van keizer Augustus en gewijd is aan de keizers van het Romeinse Rijk.
Heiligdom van de Lares
Een met bontgekleurde marmerplaten bedekte ruimte voor de beschermgoden van de stad.
Stabiaanse Thermen
Het badhuis dat dichtbij de Stabiaanse poort ligt en tevens de oudste van Pompeï.
Tempel van Venus
De tempel ter ere van Venus. Venus was de beschermgod van Sulla (de keizer die Pompeï tot Romeinse colonia maakte). Door de schade van de aardbeving in 62 n. Chr. en de uitbarsting in 79 n. Chr. Is er weinig over van de befaamde tempel.
Tempel van Fortuna Augusta
De tempel was in 3 n. Chr. Gebouwd ter ere van de keizers (van het Romeinse Rijk). Na de aardbeving van 62 n. Chr. Is hij nooit herbouwd, maar er is nog wel een podium met een trap te zien en een groot gedeelte van de cella.
Amfitheater
Een soort podium/ arena dat gebruikt werd voor gladiatorengevechten en gevechten met wilde dieren. Het unieke aan dit theater is dat het gegraven is in een kuil in plaats van opgebouwd vanaf de grond met boogconstructies en beton.