Uncategorized

Ötzi, de vondst van de eeuw in de Italiaanse Alpen

Beoordeling deze pagina

In het jaar 1991 werd in de Italiaanse Alpen een erg bijzondere ontdekking gedaan. Twee Duitse bergbeklimmers troffen hier een ijsmummie aan van een man uit de Kopertijd. Ze vonden hem om precies te zijn in de Italiaanse ötztaler Alpen. De mummie bleek de oudste menselijke mummie ooit in Europa gevonden te zijn. De mummie kreeg de naam Ötzi toebedeeld. Het bestuderen van Ötzi gaf veel nieuwe kennis over het leven in de nieuwe steentijd, 5300 jaar geleden. Wat vooral opmerkelijk was, was de koperen bij die hij bij zich droeg.

Vindplaats

De mummie werd gevonden op de grens tussen Oostenrijk en Italië op een hoogte van 3210 meter. Ötzi belandde in eerste instantie dan ook in Oostenrijk. Echter werd later duidelijk dat hij toch echt in Italië was gevonden, 92,56 meter op Italiaans grondgebied om precies te zijn. Ötzi nu te bezichtigen in het Archeologiemuseum van Zuid-Tirol in de stad Bolzano.

Na de eerste melding van de vondst van het lichaam werd er eerst gedacht dat het om een recent ongevalsslachtoffer zou gaan. Het lichaam van Ötzi werd in september 1991 redelijk onzorgvuldig geborgen door de Universiteit van Innsbruck waardoor er belangrijke beschadigingen aan de mummie zijn opgetreden. Toen het eenmaal duidelijk werd hoe belangrijk de vondst eigenlijk was, werd de vindplaats zeer nauwkeurig uitgekamd. Hierbij zijn er nog verschillende relevante resten gevonden zoals nagels en haar van Ötzi.

Geschillen

Rond Ötzi zijn er in de loop van de jaren wel enkele geschillen ontstaan. Allereerst was er de strijd tussen de Italianen en de Oostenrijkers over wie de mummie nou mocht gaan houden. Hierna kwam er ook een conflict omdat de Duitse vinders erkend wilden worden als de legitieme vinders van Ötzi.Helmut Simon overleed in het jaar 2004 nadat hij in een ravijn was gevallen.In 2008 volgde er pas een uitspraak, mevrouw Simon kreeg bij deze uitspraak € 150.000 euro vergoeding. In 2010 werd dit bedrag na een nieuwe procedure nog verhoogd naar € 175.000 euro.

Ouderdom

In totaal waren er vier laboratoria betrokken bij de koolstofdatering van Ötzi. Van de vier instituten kwamen er drie met gelijke leeftijdsonderzoeken, namelijk dat Ötzi leefde tussen 3365 en 3041 voor Christus. Alleen een Zweeds laboratorium gaf een recentere datering met 3053 en 2931 voor Christus.

De vondst van Ötzi zorgde daadwerkelijk voor een grote opschudding in de wereld van de wetenschap. Ötzi de mummie is namelijk honderden jaren ouder dan de piramide van Cheops en veel ouder dan alle eerder gevonden gletsjermummies die vaak maar tientallen tot hooguit honderden jaren oud waren. Ötzi is, in tegenstelling tot Egyptische mummies, helemaal intact bewaard gebleven. Ook zijn kledij en de gebruiksvoorwerpen die hij droeg zijn goed behouden gebleven. Met de vondst van Ötzi zijn we veel te weten gekomen over een tijd in Europa waar we nog maar weinig kennis van hadden.

Beschrijving Ötzi

Ötzi was een man van zo’n 45 jaar, dit was vrij oud voor die tijd. Zijn lengte was ongeveer 1,60 m. Onderzoeken concludeerden dat Ötzi maar weinig vet had. Waarschijnlijk was zijn gewicht ongeveer 50 kilogram. Ötzi had 61 tatoeages op zijn lichaam. Deze werden gemaakt door inkervingen in de huid met koolpoeder in te wrijven. Het ging hier vermoedelijk om een behandeling tegen artrose waar Ötzi aan leed.

Het is waarschijnlijk dat Ötzi last had van zweepworm, een inwendige parasiet. Ook is aan de hand van CT-scans aangetoond dat drie tot vier van zijn ribben zijn samengedrukt toen hij na zijn dood met zijn gezicht in de grond lag. Ook werd er ontdekt dat Ötzi zijn bovenste huidlaag ontbrak, dit is een gevolg van het natuurlijk proces van zijn mummificatie in het ijs.

Doodsoorzaak

Waarschijnlijk is Ötzi het slachtoffer geworden van een jachtongeval of een gewapend conflict. Er is namelijk in zijn borstkas bij zijn linkerschouder een pijlpunt van vuursteen ontdekt die eerder nog niet was opgemerkt. De vleeswond die hierbij hoort is nog “vers”te noemen. De schacht van de pijl is wel verwijderd, echter is de punt wel blijven zitten.

In eerste instantie dachten onderzoekers dat de wond niet meteen dodelijk zou zijn maar dat de wond vele uren of misschien zelfs dagen later tot zijn uitputting geleid zou hebben. Echter is uit gedetailleerd onderzoek met een CT-scan geconcludeerd dat de pijl zijn slagader die naar de linkerarm gaat geraakt moet hebben. In het weefsel om de wond heen was ook een grote bloeduitstorting zichtbaar wat erop wijst dat hij binnen enkele minuten zou zijn doodgebloed.

Naast de schotwond had Ötzi ook een hoofdwond en een snijwond aan zijn rechterhand. Er zijn ook bloedsporen gevonden op zijn wapen en op zijn kleding. Uit het DNA-onderzoek is gebleken dat de bloedsporen waarschijnlijk van vier verschillende personen komen. Ook zijn er bloedcellen gevonden in de wonden aan de hand en schouder, dit is daardoor het oudste bloed dat ooit is gevonden. Een theorie is dat Ötzi zich heeft moeten verdedigen tegen een paar vijanden. Bij dit verdedigen kan hij zijn pijlen hebben verschoten en zijn boog zijn verloren. Mogelijk heeft hij ook met opzet de moeilijke route over de bergen uitgekozen om zo aan zijn vijanden te ontkomen. Mogelijk is dit ook gelukt omdat hij niet is beroofd van zijn kostbare bij.

Echter suggereert recenter onderzoek weer dat de hoofdwond al snel na de pijlwond kwam. De hoofdwond is mogelijk toegebracht met een steen of door een val op een rots. Ötzi zou voor zijn overlijden nog op zijn buik zijn gelegd door iemand die geprobeerd heeft de pijl uit Ötzi te trekken. Hierbij is dus de pijlpunt blijven zitten.

Vloek

Volgens sommigen rust er een vloek op Ötzi. Er zijn namelijk acht mensen die betrokken waren bij de ontdekking of het onderzoek op een niet natuurlijke wijze gestorven. Volgens sommige mensen is dit dus onder de invloed van vloek geweest die rust op de ijsmummie. Echter zijn honderden of zelfs duizenden mensen geweest die bezig zijn geweest met de ontdekking en het onderzoek. De kans is daardoor natuurlijk vrij groot dat sommigen nou eenmaal niet een natuurlijk dood sterven.

Comments are closed.