Uncategorized

Op Naar Italië, Maar Eerst

Op Naar Italië, Maar Eerst 4.00/5 (80.00%) 3 votes

Het heerlijke Italië, la bella Italia! Een land waar iedereen zou moeten kunnen genieten. De Italianen zelf hebben het optimaal genieten misschien wel uitgevonden. Ja deze mensen houden van de mooiere dingen in het leven. Lekker eten, lekker drinken en prachtige architectuur. Het is een land die voor iedereen prachtig is om te bezoeken, van jong tot oud. In Italië kom je gegarandeerd aan je trekken.

 

Met de auto

 

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je in Italië verplicht bent om een gevarendriehoek en veiligheidsvesten voor iedereen in de auto te hebben. Het is dus zaak dat je goed voorbereid bent als bestuurder zowel als passagier.

 

Wanneer jouw reis je door Oostenrijk of Zwitserland brengt ben je ook verplicht om een vignet op je auto te hebben. Zorg dat dit vignet op je voorruit geplakt zit voor je de grensovergang passeert. Je kan de sticker ter plekke kopen, het is echter makkelijker om dit van tevoren te doen bij bijvoorbeeld de ANWB.

 

Waar je in Italië op dient te letten is dat het verboden is om een navigatie te hebben die aangeeft waar flitspalen zijn. Mocht je hiermee betrapt worden kan dit je een flinke boete opleveren. We raden dus aan om dit er volledig af te halen.

 

Bergpassen & tunnels

Voor je Italië inrijdt moet je echter nog wel even de Alpen over. Dit doe je door bergpassen of tunnels over en door te rijden. Zo heb je bijvoorbeeld de Brennerpas. Je kan voor de Brennerpas bij de laatste twee benzinestations in Duitsland of online via de ADAC een Videomaut kopen. Met Videomaut betaal je de tol alvast vooraf. Dit bespaart je enkele uren pijn lijden om de pas over te komen.

 

Voor de Gotthard-tunnel kan je nog geen Videomaut kopen. Het enige advies dat we hier kunnen geven is om niet op de drukste dagen te gaan. Zorg dat je de vrijdagen en zaterdagen vermijdt.  Mocht je wel op deze dagen gaan, zorg dan dat je vroeg bij de tunnel bent.

 

Snelwegen

Eenmaal in Italië mag je over het algemeen 130 kilometer per uur rijden. Bijna iedereen doet dit gelukkig dan ook wel. Er zijn echter ook veel auto’s die een snelheidsduivel aan boord hebben. Laat je hierdoor niet meeslepen want ook in Italië hebben ze trajectcontroles.

 

Tanken

Net zoals in Nederland moeten ze natuurlijk ook in Italië benzine in hun auto gooien. Echter zijn we in Nederland gewend om alles zelf te doen. In Italië moet je echter niet gek opkijken als een pompmedewerker even je auto vol komt gooien. Buiten dat jij je auto moet bijtanken moet je misschien zelf ook weleens bijtanken. Drink daarom een heerlijk kopje espresso wanneer je bij een tankstation bent.

Praktische info ter plekke

 

Horeca

Het is in Italië gebruikelijk om een fooi te geven in de horeca. Het is in Italië gebruikelijk om tien a twintig procent fooi te geven. Twintig is wel aan de hoge kant, dit zie je vaak in steden als Rome en Milaan. Mocht het niet staan aangegeven op de bon, dan kan je gewoon van tien procent fooi uitgaan.

 

Mocht je in een bar wat gaan drinken dan krijg je ergens anders mee te maken. Namelijk dat er verschillende prijzen gehanteerd worden. Wanneer jij aan de bar bestelt betaal je een lagere prijs dan wanneer je vanaf je tafel bestelt. Dit kan echt tientallen procenten schelen. Daarom zie je ook vaak dat Italianen hun drankje aan de bar nuttigen terwijl toeristen nietsvermoedend hun drankje vanaf hun tafel besteld hebben.

 

Identiteitsbewijs

Wanneer je in Italië bent is het zaak dat je een geldig paspoort of identiteitskaart bij je hebt. Er zijn vanwege het Schengen-verdrag geen verdere grenscontroles, toch moet je je ten allen tijden kunnen identificeren. Over het algemeen vragen hotels ook om je identiteitsbewijs bij het inchecken.

 

Drinkwater

Het drinkwater is ook altijd een heikel punt in het buitenland. Gelukkig kun je in Italië eigenlijk overal het kraanwater prima drinken. Mocht niet drinkbaar zijn dan staat er over het algemeen een bordje met ‘Acqua non potabile’ bij de kraan. Er zit over het algemeen wel meer kalk in het leidingwater. Daarom gebruiken toeristen toch vaak water uit de fles om te drinken.

 

Elektriciteit

Wat betreft voltage is het vergelijkbaar met Nederland. Over het algemeen heeft men 230 volt wisselstroom. De stopcontacten kunnen qua pasvorm echter wel afwijken. Naast de standaard Eruopese contacten hebben ze in Italië ook wel driepins-stekkers en contacten. Over het algemeen passen onze stekkers er wel in, je moet echter wel iets meer doorduwen omdat ze voor onze stekkers een beetje nauw zijn.

 

Kleding

We herkennen de gemiddelde Italiaan toch al snel aan hun stijlvolle kleding. De italiaan loopt liever overdressed dan underdressed rond. Het is daarom in Italië niet heel moeilijk om een toerist uit de menigte te pikken. Nu is het natuurlijk prima als jij overdag wanneer je een stad gaat verkennen in je gemakkelijke kloffie loopt. Echter wanneer jij ‘s avonds lekker een hapje gaat eten of een bar in gaat, zorg er dan voor dat je jezelf een beetje opdirkt. Ook is badkleding alleen voor op het strand of aan het zwembad, in de stad draag je dit niet.

 

Roken

In Italië doe je roken buiten. Dat is gewoon zo. In openbare gebouwen, restaurants, bars en clubs mag niet gerookt worden. Op de terrassen buiten is roken echter geen probleem, de meeste tafels buiten zijn dan ook uitgerust met een asbak.

 

Met deze adviezen moet jij je als ‘Italiëganger’ op weg naar en in Italië goed kunnen redden. Vergeet vooral niet te genieten!

 

 

Comments are closed.