Uncategorized

Florence, dit moet je gezien hebben

Beoordeling deze pagina

Florence (Firenze in het Italiaans) is de hoofdstad van de provincie Toscane. Het is een van de bekendste cultuursteden van Europa. Florence is ook wel de bakermat van de renaissance. In de stad Florence hebben veel beroemde kunstenaars, wetenschappers, schrijvers en andere historische personen gewoond. Een paar beroemde voorbeelden zijn Leonardo Da Vinci, Michelangelo en Galileo Galilei. Wanneer je in Toscane bent is Florence absoluut een stad die je niet mag overslaan. In dit artikel vertellen we je graag over enkele hoogtepunten die de stad te bieden heeft.

Uffizi

Wanneer je het wereldberoemde Uffizi museum niet hebt bezocht, dan heb je Florence eigenlijk niet echt bezocht. In dit museum vind je vele kunstschatten. Er is uiteraard voldoende ruimte besteed aan het werk van Michelangelo, daarnaast vind je er ook werken van Sandro Botticelli, Giotto, Simone Martini, Pierro della Francesca en zelfs onze eigen Rembrandt van Rijn.

We raden wel aan om toegangskaarten van tevoren online aan te schaffen. Het Uffizi is namelijk onwijs populair waardoor er ontzettend lange wachtrijen ontstaan.

Kathedraal van Florence

Dit is veruit het bekendste en mooiste kerkgebouw dat Florence rijk is, de Basilica di Santa Maria del Fiore. Het middeleeuwse gebouw staat midden in het historische centrum van Florence. De kerk is van binnen en buiten echt wonderbaarlijk mooi. Het gebouw wordt gesierd door prachtige elementen zoals het wit met zwarte exterieur van de dom die vooral de facade een imposant uiterlijk geven. Nadat je 414 traptreden gelopen hebt kun je van een prachtig uitzicht over Florence gaan genieten. Wat heel opvallend is aan het interieur is het fraaie decor dat door middel van tegels aangebracht is op de vloer van het kerkgebouw.

Palazzo Vecchio

Aan het beroemde Piazza della Signoria vind je het prachtige gebouw Palazzo Vecchio. Het gebouw komt uit het jaar 1300 na Christus. Palazzo Vecchio heeft in het verleden ook andere namen gekd. In het verleden werd het zowel Palazzo della Signoria als Palazzo de Popolo genoemd. Het stadsbestuur heeft ook geruime tijd vanuit dit gebouw gewerkt. Vandaag de dag is het een museum met werken van Mantegna, Pontormo en Donatello.

Galleria dell’Accademia

Bij een bezoek aan Florence kun je eigenlijk het museum Galleria dell’Academica niet overslaan. In het Galleria dell’Academica staat namelijk het originele beeldhouwwerk ‘David’ van Michelangelo. Dit beeld wordt als één van de meesterwerken van de Italiaanse kunstenaar Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni gezien. In het museum kun je het echte beeld van dichtbij aanschouwen. Het beeld dat op het Piazza della Signoria staat is een replica. Naat David kun je natuurlijk nog veel meer aanschouwen in het Galleria dell’Academica. Je vindt er een mooie collectie van schilderijen uit de renaissance.

Ook hier raden we weer aan om de toegangskaarten vooraf online aan te schaffen om zo de immense rijen voor kaartjes te ontlopen.

Palazzio Pitti

Dit prachtige paleis en landgoed was eens eigendom van de succesvolle koopman Luca Pitti. Het is later in handen gekomen van de beroemde Medici familie. Deze familie heeft er tot 1737 gewoond, tot er geen nakomelingen meer waren. Er is door de jaren heen veel verbouwd en aangebouwd aan het paleis. Uiteindelijk is het een onderkomen geworden van de Italiaanse koninklijke familie. Dit zie je vandaag de dag ook nog wel terug aan de inrichting. Achter het paleis vind je de prachtige Boboli botanische tuinen.

Ponte Vecchio

Over de rivier de Arno loopt een heel oude brug. Deze brug heet de Ponte Vecchio en werd gebouwd in 1345. De stenen brug verving een houten brug die door een overstroming in 1333 werd verwoest. De familie Medici wilde heel graag een overdekte doorgang over de brug om zo van het Palazzio Vecchio naar het Palazzo Pitti te lopen. Zo is deze prachtige brug dus ontstaan.

Piazza della Signoria

Piazza della Signoria is het belangrijkste plein van Florence. Op dit plein staan een aantal belangrijke historische gebouwen zoals Palazzo Vecchio, het Uffizi museum, het stadhuis en de overdekte beeldengalerij met stukken als Hercules en de Centaur, Perseus en Mendusa en de Sabijnse Maagdenroof. Deze Loggia dei Lanzi trekt elk jaar weer veel bezoekers. De galerij werd tussen 1376 en 1382 gebouwd. Je vindt op het plein ook nog een replica van het David beeldhouwwerk.

Biblioteca Medicea Laurenziana

Een van de zonen uit de Medici familie bedacht om de enorme boekencollectie van de familie onder te gaan brengen in een bibliotheek. Hierdoor werd er aan de Basilica San Lorenzo een kloosterbibliotheek werd gebouwd, dit gebeurde dus onder de naam Biblioteca Medicea Laurenziana. Hier zijn veel documenten en manuscripten uit de Medici geschiedenis te vinden. Omdat Michelangelo samen met de paus verantwoordelijk was voor de bouw, wordt dit ook wel gezien als zijn meest succesvolle afgeronde project.

Santa Croce

De Santa Croce is een van de belangrijkste kerken van Florence. Het ligt aan het gelijknamige plein Piazza Santa Croce. Je kunt de kerk scharen onder de mooiste Gotische basilieken van Italië. Je kunt binnen vele schatten bewonderen. Een paar van de schatten zijn de crucifix van Donatello en de tombe van Michelangelo Buonarotti. Verder vind je nog vele graftombes van andere vooraanstaande Florentijnen. Wie in het verleden mee heeft betaald aan de bouw van deze kerk, had het recht voor hem en zijn familie om hier begraven te worden.

Piazzale Michelangelo

Wanneer je een mooi uitzicht wilt over de stad is het zeker aan te raden om het Piazzale Michelangelo te bezoeken. Het uitzicht is bijzonder goed te noemen omdat het op een heuvel ligt. In het midden van het plein staat een gedenkteken voor Michelangelo.

Florence is echt een stad die je gezien moet hebben!

 

Comments are closed.