Beleef Italie / Travel

De Italiaanse cultuur onder de loep

De Italiaanse cultuur onder de loep 1.47/5 (29.41%) 17 votes

De Italiaanse cultuur onder de loep

Een heerlijke vakantie naar het zonnige Italië. Een goede keuze als je het aan mij vraagt. Echter is het wel van belang dat je je deels aanpast op de cultuur die aanwezig is in dit land. Het wordt erg gewaardeerd door de Italianen als je je hierop aanpast, vooral als je een poging doet de Italiaanse taal te spreken. Ik ga een aantal punten binnen de Italiaanse cultuur opsommen waarmee je rekening kunt houden bij je volgende reis naar Italië.

Begroetingen

Tijdens een bijeenkomst van in principe al je relaties, zoals van vrienden, familie en organisaties, wordt de gast als eerste begroet en wordt er met onbekende personen in de groep als eerste kennis gemaakt. Er wordt vaak begroet met de formele woorden ‘buon giorno’ of ‘buona sera’. Dit betekent (achtereenvolgend) goedendag en goedenavond.

Koffiedrinkenitaliaanse cultuur

Koffiedrinken is erg verbonden met de Italiaanse cultuur. Als je dit weigert wanneer je in Italië bent, kun je boze blikken verwachten van de Italianen. Dit is wordt als onbeschoft ervaren en is een geen aanrader als je vrienden wilt maken. Het gesprek kan pas beginnen wanneer de koffie voor de neus van de Italiaan staat, anders kan hij of zij nogal geïrriteerd of onrustig overkomen. Voor dat je het weet is het kopje koffie op, en dan is het niet de bedoeling voor de gemiddelde Italiaan om de rest van de middag nog op het terras te hangen. Na het kopje koffie begint het normale leven weer en een tweede kopje koffie is vaak uitgesloten.

Borrelen

Borrelen is een bekend begrip in Italië, met name in Milaan en Turijn. Deze steden zijn bekend om het uitsloven tijdens de borreltijden. Zij zorgen voor hapjes bij het borreltje, maar niet zo maar een hapje. De kroegeigenaren sloven zich erg uit om de hapjes in verschillende vormen en in overvloed aan te bieden bij het borreltje. Een borreltje met een hapje pakken wordt ook wel een aperitivo genoemd is enorm populair onder de Italiaanse jongeren.

Etenitaliaanse keuken

Eten is zeer belangrijk voor Italianen. Hier nemen ze dan ook zeker de tijd voor. Italianen vinden dat je leeft om te eten, en niet eet om te leven. Nederlandse lunchpauzes worden opgevuld met gesmeerde broodjes en lekkernijen. Dit hoef je in Italië niet te proberen. Tijdens een lunchpauze wordt er gegeten, en alle bezigheden die bij eten horen. Het brood smeren en de lekkernijen klaarmaken doet men dus zelf. Zelfs de krant wordt niet aangeraakt tijdens het eten.

Perfect gekleed

Goed gekleed zijn is belangrijk voor de gemiddelde Italiaan. Als je vrienden wilt maken in Italië kun je beter maar niet bezuinigen op je schoenen, overhemd en al helemaal niet op het pak. Ook vuile kleren of afgetrapte schoenen worden vol afgunst bekeken door het Italiaanse volk. Vuile of oude kleren zie je een Italiaan zelden dragen.

De Engelse taal

Alhoewel Italianen het heel erg op prijs stellen als je Italiaans praat, wordt Engels door de jongere generaties wel verstaan. Sinds de jaren tachtig wordt de taal op verschillende plekken gesproken. Toch loopt er nog genoeg bevolking rond die van de oude garde afstamt en heel koppig geen Engels spreekt.

Autorijdentraffic italie

Verkeer zit diep verweven in de italiaanse cultuur. Het verkeer kan een chaos zijn in Italië. Het volk is gek op mooie auto’s, maar ook gek in het verkeer in deze mooie auto’s. Hard rijden op de snelweg is doodnormaal en als je niet doorrijdt op de linkerbaan, wordt je aan de kant gedrukt doordat de auto achter je op je staart zit of met groot licht in je binnenspiegel aan het schijnen is.

Bereid je dus goed voor op je vakantie naar Italië, je verblijf en activiteiten zijn veel leuker als je een beetje begrip toont voor de cultuur in dit land.

Tags: ,

Leave a Reply