geschiedenis

Leonardo da Vinci

Beoordeling deze pagina

Een van de meest bekende Italiaanse humanisten uit de renaissance is de alleskunner Leonardo da Vinci. Hij wordt beschouwd als het gezicht van de Italiaanse renaissance. Da Vinci was een genie en multitasker die echt alles kon. Je kunt jezelf beter afvragen: Wat kon hij niet? Da Vinci was schilder, uitvinder, filosoof, architect, componist en kaartenmaker. Zijn interesse lag voornamelijk in de biologie, anatomie en astrologie.

Leonardo Da Vinci werd geboren op 15 april 1452 in het dorpje Anchiano. Het dorpje ligt dicht bij een ander dorp genaamd Vinci, daarom de naam da Vinci. Da Vinci had een slimme vader die werkzaam was als notaris. Leonardo kreeg een strenge, maar goede opvoeding van zijn vader. In Leonardo’s 14e levensjaar werd hij naar door zijn vader naar de werkplaats van kunstenaar Andrea del Verrocchio gestuurd, bij wie Leonardo in de leer ging. Als snel kwam Andrea tot de conclusie dat Leonardo da Vinci erg talentvol was. Na tien jaar samengewerkt te hebben met de kunstenaar besloot da Vinci om voor zich zelf aan de slag te gaan.

In 1476 werkte Leonardo in zijn eigen atelier in Florence. Als schilder kreeg hij de opdracht om te schilderen voor de Kapel van Sint-Bernard. In zijn atelier schilderde hij veel andere schilderen zoals ‘Aanbidding der Wijzen’ wat een onvoltooid schilderij is, omdat Leonardo in 1482 naar Milaan vertrok. In Milaan schilderde hij de Maagd op de Rotsen en het wereldberoemde schilderij: Het laatste avondmaal. Het aller beroemdste schilderij van Leonardo da Vinci is de Mona Lisa. Iedereen ter wereld kent dit schilderij. Het schilderij toont een vrouw die voor een berglandschap staat.

In het jaar 1500 keerde Leonardo terug naar Florence waar hij aan de slag ging als militair architect.  Dankzij da Vinci kon het beroemde beeld David van Michelangelo in beeld komen in Florence. Het beeld was eerst verboden, omdat het naaktbeeld betrof. Na een aanpassing in de wet kon het beeld geplaatst worden in Palazzo Vecchio.

Codex Atlanticus

Da Vinci stierf in 1519, hij liet voor zijn leerlingen een boek achter genaamd Codex Atlanticus. Dit boek bestond uit aantekeningen en schetsen en bestond uit 12 bundels met maar liefst 1119 pagina’s. Zoals gewoonlijk schreef Leonardo da Vinci zijn gehele boek in spiegelbeeld. De aantekeningen uit het boek bestonden uit allerlei futuristische ideeën over geneeskunde, vliegkunst, wapens, muziekinstrumenten en biologische thema’s. Veel ideeën uit zijn boek zijn pas honderden jaren later bereikt. Voor de Eerste Wereldoorlog werd de eerste helikopter ontwerpen, de parachute en het machinegeweer. Ook een tank werd genoemd in de Codex Atlanticus.

 

Comments are closed.