Uncategorized

Het Prachtige Italiaanse Landschap

Beoordeling deze pagina

Italië wordt gekenmerkt door zijn bergachtige karakter. Het land bestaat voor meer dan driekwart uit bergen en heuvels. Veel zijn zelfs hoger dan 700 meter. Het hoogste gebied is het Monte Rosa-massief op de Italiaans-Zwitserse grens in het noorden van het land. De hoogste top van Italië is de Dufourspitze, deze is maar liefst 4634 meter hoog. Net over de grens met Frankrijk ligt de hoogste Europese berg, de Mont Blanc. Deze is maar liefst 4807 meter hoog. Het Italiaanse landschap is erg divers en vooral wonderschoon.

 

De Alpen

 

Het noorden van Italië wordt gekenmerkt door de reusachtige Alpen. De bergketen is ontstaan in het vroeg-tertiaire tijdperk wat ongeveer 60 miljoen jaar geleden is. Het continent Afrika botste met het Europese continent wat het begin van de Alpen betekende. Sommige wetenschappers beweren dat de naweeën van die botsing ervoor zorgen dat de Alpen nog steeds hoger worden.

 

De Alpen omarmen als het ware het volledige noorden van Italië. Het gebergte bestaat vooral uit harde gesteenten zoals graniet, gneiss en leisteen. In het oostelijke deel van de Alpen vind je de Dolomieten. De Dolomieten bestaat uit veel zachter gesteente zoals magnesiumkalk. Dit bestond daarvoor uit oude koraalriffen. Het hoogste punt van de Dolomieten is de Marmolada, deze is 3342 meter hoog.

 

De Alpen dankt zijn vorm vooral aan verwering en erosie. In het pleistocene tijdperk breidden de gletsjers zich uit en zo schuurden zij diepe dalen uit. Zo ontstonden er aan de rand van de Alpen die bekkens die zich vulden met smeltwater. Hierdoor ontstonden heerlijke vakantiebestemmingen zoals: het Lago Maggiore, het Comomeer en het Gardameer.

 

De Povlakte

 

Wanneer je via het noorden van Italië via Zwitserland binnenrijdt zal de vlakheid van het land je erg opvallen. Het kenmerk wordt hier gekenmerkt door de Povlakte, genaamd naar de rivier de Po. Het gebied was ooit zee, echter liggen er nu de rijkste steden en grote snelwegen. De Povlakte is ongeveer 500 kilometer lang. Het gebied is heel erg vruchtbaar door de Po en haar zijrivieren die het lang irrigeren. Het gebied kampt regelmatig met overstromingen als gevolg van de bezinking in de bedding van de rivier.

 

Het Apennijns schiereiland heeft als ruggengraat het Apennijnengebergte, een zijtak van de Alpen met maar liefst een lengte van ongeveer duizend kilometer door het landschap van Italië. Het gebergte karakteriseert zo ongeveer de hele laars van noord tot zuid. Beide kanten van het gebergte worden geflankeerd door heuvelland en langs de kust een smalle strook laagland. De Apennijnen vormen een waterscheiding; ten oosten van het gebergte snijden de rivieren door het heuvelland en ten westen liggen tussen de heuvels vele plateaus.

 

De Etna

 

Het schiereiland Italïë kent ook veel vulkanische activiteit. In het zuiden heb je ook nog redelijk veel actief vulkanisme. Er zijn nog zo’n tien vulkanen die redelijk recent nog tot uitbarsting zijn gekomen. In de vorige eeuw zijn er nog uitbarstingen geweest op de Vesuvius (1185 meter), waarvan de laatste in het jaar 1944 was. De Stromboli en de Etna zijn veel actiever. De Etna kende in 2007 nog een erg grote uitbarsting, daarnaast zijn er het hele jaar door kleinere uitbarstingen. Met een hoogte van 3263 meter stijgt de Etna boven alles en iedereen uit. De vulkaan kun je gelijk herkennen aan de eeuwige rookpluim van de vulkaan. Ondanks het dreigende gevaar wonen er toch veel mensen aan de voet van de vulkaan. Dit is natuurlijk om de grond daar zeer vruchtbaar is.

 

Gletsjer

 

De enige gletsjer van de Apennijnen is de Calderone. De Calderone ligt in het ruige Gran Sasso-gebied en is de meeste zuidelijke gletsjer van Europa. De hoogste berg van de Apennijnen is de Gran Corno (2914 meter) in de regio Abruzzo.

 

Italiaanse eilanden

 

De grootste Italiaanse eilanden zijn Sicilië en Sardinië. Sicilië heeft ongeveer de omvang van België. Je hebt ook nog kleinere eilanden zoals onder meer Elba, de Liparische eilanden, Ischia, Procida en Capri. Het Apennijns schiereiland en Sicilië zijn gebieden waar aardbevingen voorkomen die veroorzaakt worden door de breukrand van grote dalingsgebieden in de Middellandse Zee en in het Italiaanse landschap. De nieuwsbeelden die we de afgelopen jaren hebben gezien over Italië spreken hierin boekdelen.

 

Comments are closed.