Uncategorized

Het Italiaanse Bijgeloof

Beoordeling deze pagina

Hoe of waardoor het komt weten we eigenlijk niet maar Italianen en bijgeloof horen nou eenmaal bij elkaar. Nummer 13 is prima maar oeh, pas op voor 17! Met kerst mag je sommige dingen wel of niet doen. En wat doen Italianen dan om ongeluk uit de weg te gaan? Vandaag gaan we eens wat verder inzoomen op de soms iet wat merkwaardige gebruiken van onze Italiaanse vrienden.

 

Fare Le Corna

 

Fare le corna is een gebaard om het ongeluk uit de weg te gaan. Je zorgt ervoor dat je je wijsvinger en pink als enige vingers aan je hand gestrekt zijn. Je hand dien je naar beneden te richten. Let er vooral op dat je hand niet naar beneden wijst. Dan beticht je iemand er namelijk van dat zijn partner vreemdgaat. Naar het naar beneden wijzen met de pink en wijsvinger zouden mannen ook nog op een andere manier ongeluk uit de weg kunnen gaan. Dit kunnen mannen doen door hun ballen aan te raken. Vrouwen houden het over het algemeen toch bij de wijsvinger en pink naar beneden wijzen. In Italië, vooral in Zuid Italië, hebben ook veel mensen rode hoorntjes in hun huis of auto hangen. Deze hoorntjes zijn er ook om het ongeluk uit de weg te gaan. Naast dat mensen het ongeluk uit de weg gaan is er ook een andere methode. Zo kun je door ijzer aan te raken juist het geluk opzoeken. Ja, het werkt allemaal net even wat anders dan bij ons.

 

Even afkloppen, Toccare Ferro

 

De gemiddelde Italiaan kent veel verschillende manier om ongeluk uit de weg te gaan, je kunt natuurlijk niet voorzichtig genoeg zijn. Italianen doen dat alleen wel net wat anders dan wij Nederlanders. Zoals wij hier ouderwets afkloppen op hout dient er in Italië ijzer aangeraakt te worden. Het is onduidelijk waar deze variant vandaan komt. Er wordt gezegd dat het komt door het hoefijzer wat geluk zou brengen.

 

In de mond van de wolf

 

Wanneer Italianen elkaar succes moeten wensen doen zij dat meestal door te zeggen: in bocca al lupo! Dit betekent letterlijk: In de mond van de wolf. Het enige wat je hierop mag antwoorden is Crepi il lupo of enkel Crepi. Dit betekent letterlijk vertaald: dat hij moge creperen.Uiteraard is dit een verwijzing naar de wolf en niet de persoon zelf. Geef als antwoord nooit en te nimmer grazie, oftewel dankjewel. Dit brengt juist ongeluk!

 

13 is prima!

 

Wil jij op vrijdag de 13e het ongeluk uit de weg gaan, ga dan vooral naar Italië. In Italië is dit namelijk een geluksgetal! Vrijdag de 13e wordt daarom ook als een geluksdag beschouwd. Het ongeluk ligt voor de Italianen op een andere dag op de loer, 17 is namelijk een echt ongeluksgetal in Italië.

 

Vrijdag de 17e… Brr

 

Op vrijdag de 17e zullen de Italianen nog eens extra hun wijsvinger en pink naar beneden wijzen of hun ballen aanraken om ongeluk uit de weg te gaan. Het getal 17 is een echt ongeluksgetal in Italië. Het echter niet helemaal duidelijk waarom dit het geval is. Er wordt gezegd dat het te maken heeft met de schrijfwijze van Romeinse cijfers. 17 schrijf je met de letters XVII. Echter in de middeleeuwen was er veel dyslexie waardoor mensen het verwarden voor VIXI. Dit is weer Latijn voor ‘ik heb geleefd’. Dit is waarschijnlijk de voornaamste reden dat het getal met de dood wordt geassocieerd en daarom uit de weg gegaan moet worden. Het is ook niet voor niets dat vliegtuigen van Alitalia geen stoelnummer 17 hebben en in sommige straten zelfs huisnummer 17 wordt overgeslagen.

Natale (kerst)

 

Het overwegend Katholieke Italië staat natuurlijk vol van de bijgeloven verwant aan de bijbel. Het is bijvoorbeeld verboden om op eerste kerstdag appels te eten. Dit is natuurlijk de verboden vrucht! Gekruist bestek op een bord kan ook echt niet, dit brengt ongeluk want het verwijst naar de kruisiging van Christus. Ga ook absoluut niet met zijn dertienen aan een tafel zitten. dit verwijst dan weer naar het laatste avondmaal. Dan brengt dertien dus wel ongeluk. Voorkom ook altijd dat je je wijn inschenkt met je linkerhand inschenkt, dit brengt geheid ongeluk volgens de Italianen!

 

Het mag duidelijk wezen dat je in Italië op je tellen moet letten. Ongeluk zit er namelijk in een wel heel klein hoekje..

Comments are closed.