Bezienswaardigheden

De Italiaanse Renaissance

De Italiaanse Renaissance 5.00/5 (100.00%) 1 vote

De Italiaanse renaissance staat bekend als de periode in Europa waar de overgang van de middeleeuwen naar de moderne tijd plaats vond. Het Frans woord renaissance betekent wedergeboorte. De overgang werd gekenmerkt door de wedergeboorte van kunst en kennis. Deze bijzondere overgang vond als eerst plaats in Italië vanwege hun gunstige politieke en economische omstandigheden. In Italië kwamen de steden en handel vroeger tot bloei dan de rest van Europa. De stad waar de renaissance begon is de Toscaanse stad Florence. Vanuit Florence verspreidde de renaissance stijl zich naar de rest van Italië.  Filippo Brunelleschi wordt gezien als de belangrijkste architect uit Florence. Zijn meesterwerk: de kathedraal van Florence is tot de dag van vandaag te bewonderen in de stad. Brunellischi was geïnspireerd door Romeinse bouwwerken zoals het Pantheon.1

Na Florence was Venetië een belangrijke plek voor de Italiaanse renaissance architectuur. Door gunstige ligging van de havenstad waren zij welvarend. Andrea Palladio is een invloedrijke architect geweest in de bouw van villa’s. Een beroemd voorbeeld is Villa Rotonda. Wat dit monument zo bijzonder maakt zijn de tempel elementen die gebruikt werden tijdens de oudheid. De villa staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is dus zeker het bezoeken waard. .Naast de architectuur was Venetië verantwoordelijk voor verandering in de kunst. De Venetiaanse kunstschool was een belangrijke school waar prachtige schilderwerken gemaakt zijn. Wat de kunstwerken uit Venetië zo anders maakte waren diepe, warme kleuren. De belangrijkste schilder uit deze tijd was Titiaan. Zijn bekendste kunstwerken waren: The Rape of Europa en Maria Hemelvaart.

2

Een andere belangrijke stad tijdens de renaissance is Siena. In de 13e eeuw was Siena een welvarende stad die handel dreef in textiel. De bevolking was rijk en zo machtig dat het in 1260 Florence versloeg tijdens des slag van Montaperti. Omdat de bevolking zo welvarend was bouwde Siena bouwde een nieuwe kathedraal die de grootste ter wereld moest worden. Het kathedraal werd versierd door een van de beste beeldhouwers der tijden: Nicola Pisano. De kathedraal wordt tegenwoordig gezien als het museum voor de beeldhouwkunst. In het museum zijn er sculpturen te zien van o.a. Donatello, Michelangelo en Bernini.

3

 

Comments are closed.