Uncategorized

De Italiaanse Cultuurshock

Beoordeling deze pagina

Wanneer je Italië voor het eerst bezoekt zijn er veel dingen die jou een cultuurshock kunnen bezorgen. Zo zul je ondervinden hoe moeilijk het kan zijn om een espresso te bestellen in een bar en hoe klein en sterk die espresso daarnaast is. Ook zul je merken dat Italianen altijd praten met een bepaald stemverhef en onnoemelijk veel handgebaren. Als je iedere middag voor een dichte winkeldeur staat, de ober je toch wat vragend aankijken wanneer je alleen pizza bestelt of nog erger: een cappuccino om vier uur ‘s middags. Uiteindelijk Italië veel meer dan de toren van Pisa, de mode en het heerlijke ijs. De Italianen en hun gewoontes zijn eigenlijk wat echt het mooiste is aan Italië.

Het geluid
Italië is een land waar het op straat eigenlijk altijd lawaaierig is. Elke dag is weer een spektakel met pratende buurvrouwen op straat, toeterende auto’s en marktkoopmannen die hun producten aanprijzen, de zingende straatmuzikanten en de altijd druk telefonerende Italianen.

In de gemiddelde Italiaanse woonkamer staat ook altijd de televisie aan, over het algemeen op een of andere spelshow waarvan het geluid letterlijk door de muren komt. Italië is een levendig land waar je constant wordt omringd door veel verschillende geluiden. Dit begint vroeg op de dag en gaat door tot midden in de nacht.

Het altijd zoete ontbijt
In Italië zal je niet gauw iemand yoghurt met cornflakes of bruine boterham met kaas als ontbijt zien eten. Ook eieren met bacon komen niet echt voor in Italië. Het Italiaanse ontbijt wordt gekenmerkt door zijn kleine omvang en hoog suikergehalte.

Een typisch Italiaans ontbijtje bestaat uit een caffè, caffè latte of cappuccino in combinatie met brioche, croissants, biscotti of gebak. Ook doe je ontbijten absoluut niet thuis maar in een bar waar de koffie altijd goed is en je een ruime keuze hebt tussen veel verschillende zoetigheden.

De koffieregels

Niet alleen de smaak en de sterkte van de koffie is even wennen voor de gemiddelde Nederlander, ook de vele ongeschreven regels waarmee je bij het drinken van een koffie te maken krijgt zullen even wennen zijn voor de gemiddelde Nederlander. Italianen drinken hun koffie in een bar, dit is niet verwarren met een bar waar je bier en cocktails drinkt. Het begint allemaal met het direct naar de kassa lopen en je koffie daar afrekenen. Na het afrekenen krijg je een bonnetje waarna je aansluit in de rij. Na het overhandigen van je bonnetje krijg je dan je echte Italiaanse espresso voorgeschoteld. Hierna drink je deze ook staand aan de bar volledig op. Je kunt je koffie wel meenemen naar een tafeltje om daar van je koffie te genieten, maar daar moet je wel extra geld voor neertellen. De ongeschreven regel is namelijk; hoe verder van de bar, hoe duurder je koffie zal zijn. Aan de bar betaal je meestal tussen de 80 cent en 1,20 euro’s voor je espresso, aan tafel wordt hij duurder en op het terras betaal je al helemaal de hoofdprijs.

In de koffiecultuur zijn nog wel meer dingen die handig zijn om te weten; het woord espresso gebruik je nooit en in plaats daarvan zeg je “un caffè”. Na elf uur in de ochtend bestel je absoluut geen cappuccino meer. Als je niet serieus genomen wilt worden dan moet je “un Americano” bestellen. Dit is de grote slappe kop koffie die hoofdschuddend aan toeristen wordt gegeven.

Rustig aan
Wanneer je een grote stad als Rome bezoekt zal je opvallen dat zelfs in drukste en grootste steden de Italianen overal rustig de tijd voor nemen, vooral als het om eten gaat. Als toerist kun je het idee krijgen dat Italianen nogal lui zijn maar dat is absoluut niet het geval, van goede dingen moet nou eenmaal genoten worden volgens de Italianen.

Dat is de reden dat lunches en diners zo lang duren, slow-food is a way of life in Italië. Je broodje lopend op straat eten kan bijvoorbeeld echt niet. Ook to-go voedsel en fastfood is nou niet bepaald geliefd in Italië.

Italianen nemen ook graag voldoende momenten om even hun rust te pakken. De eerste keer in Italië zal je misschien ook verbaasd voor een dichte winkeldeur staan om twee uur ‘s middags. Het is niet zo dat in Italië iedereen een siesta neemt hoor. Het draait vooral om de lunch, dit is echt een serieuze aangelegenheid in Italië. Hierom worden de winkels vaak tussen 12:30 en 15:00 gesloten zodat de medewerkers rustig thuis kunnen gaan lunchen. In de drukke steden waar niet altijd de moeite wordt genomen om thuis uitgebreid te gaan lunchen zijn er in de restaurants speciale lunchmenu’s te krijgen.

In steden als Rome en Milaan zijn de winkels ook steeds meer tussen de middag gewoon geopend, maar kijk dus niet vreemd op als je in een van de minder toeristische wijken bent en je toch voor een gesloten deur komt te staan. De enige goede oplossing is zelf ook een restaurant op te zoeken en te genieten van een uitgebreide lunch.

Stijl
Je kunt de toeristen en de Italianen zo scheiden, alleen al door hun verschillende kledingstijlen. Waar de toerist erbij loopt alsof ze zo een berg gaan beklimmen ziet de gemiddelde Italiaan er altijd piekfijn uit alsof ze zo de catwalk op kunnen. De dames zie je over het algemeen rondlopen op hoge hakken en de heren op fijne Italiaanse instappers. De situatie maakt ook niet uit, de Italiaan zal altijd goed verzorgd de deur uit gaan. Wanneer het om mode en stijl gaat zal er in Italië niet worden gekeken naar wat extra tijd, geld en moeite.

Italianen waarderen het ook erg als je als toerist een beetje moeite doet en wat tijd aan je uiterlijk besteedt. Let ook altijd op de regels; geen minirok en blote armen wanneer je een kerk bezoekt, voor het diner kleed je je om en over de top mag altijd.

Familie
Italianen staan bekend als echte familiemensen die te allen tijde nauwe banden met hun familie onderhouden. In Nederland is het gebruikelijk dat je op kamers gaat wanneer je gaat studeren. In Italië is het echter geen schande voor ongehuwde Italianen om bij hun ouders te blijven wonen totdat ze gaan trouwen en hun eigen gezicht gaan starten. Het is in Italië helemaal niet heel gek om op je dertigste nog thuis te wonen.

Dineren op zijn Italiaans
Het is iets waar je echt van moet houden, het Italiaanse diner. Verwacht niet dat je één gerecht voorgeschoteld krijgt. Je wordt ook raar aangekeken wanneer je enkel een pizza bestelt. Een traditionele Italiaanse maaltijd bestaat uit minimaal drie maaltijden.

Het menu bestaat over het algemeen uit antipasti (starters) zoals een plakje salami of gemarineerde groenten, hierna volgen de vlees- en visgerecht en daarna natuurlijk de desserts en dranken. De dranken zijn gevarieerd van wijn tot bruiswater tot espresso.

 

Comments are closed.