Beleef Italie / Bezienswaardigheden

Civita di Bagnoregio het stervende dorp

Civita di Bagnoregio het stervende dorp 5.00/5 (100.00%) 1 vote

27569313907_46bd23c236_b

Civita di Bagneregio is een van de meest bijzondere dorpjes uit Italië. Door erosie en aardbevingen ligt de stad geïsoleerd op turfstenen. De grond onder het dorpje bestaat uit zacht vulkanische gesteente dat steeds verder verzakt. Eeuwenoude huizen en stadspoorten verdwijnen en het aantal inwoners in het dorpje is gedaald naar vier mensen in de winter en zo honderd in de zomer. Omdat de stad altijd nog verder afbrokkelt wordt de stad ook wel ‘la cittá che muore’, oftewel de stad die sterft. Het dorpje staat op de lijst met 100 meest bedreigde monumenten van het WMF.

Zo ongeveer 600 jaar v.Chr. gebruikte de Etrusken de grotten van het dorp. De Etrusken waren uiteindelijk verdreven vanwege de vulkaan Monti Volsini. Ongeveer 1200 jaar geleden werden de eerste stenen gelegd van het dorp. Door de loop der jaren werd het dorp onbereikbaar vanwege verzakkingen waardoor het dorp volledig geïsoleerd raakte. In de jaren 20 werd er een stenen brug gebouwd die het mogelijk maakt om het dorpje te bezoeken. Inmiddels is deze bijzondere brug vernieuwd. De 300 meter lange voetgangersbrug is adembenemend en brengt je naar de middeleeuwse toegangspoort.

brug

Bij binnenkomst van het dorp zul je prachtige middeleeuwse huizen zien, de Romaanse San Donatokerk op het dorpsplein en een olijfmolen uit de 16e eeuw en een bisschoppelijk paleis. Naast de olijfmolen is een klein olijfoliemuseum. Het uitzicht vanuit het dorp is fenomenaal. In het dorp zijn er geen scholen of supermarkten te vinden, deze zijn jaren geleden gesloten. Wat het dorp verder in leven houdt zijn de kleine restaurantjes, B&B, souvenirwinkel en de lekkere Italiaanse ijssalons.Palazzo_Colesanti_Civita_di_Bagnoregio_(XVI_secolo)

Het dorpje ligt in de provincie Lazio en ligt 110 km ten noord van Rome. Het is handig om met een tourbus te gaan. Het dorp is onbereikbaar voor auto’s want auto’s kunnen de brug niet passeren. Wel kan je natuurlijk de auto op afstand parkeren en lopend naar het dorp gaan. Lazio is een van de mooiste regio’s van Italië, een bezoek aan deze provincie is het zeker waard. De toekomst van Civita is onzeker. Als je dit magische dorpje wilt bezoeken zal je dus niet te lang moeten wachten.

Harry Piekema van de Albert Heijn is je al voor gegaan.

 

Comments are closed.